Matthijs den Dekker

Stel vragen, zoek God, reis mee. Verhelder je blik. | Een blog sinds 2013

10 verrassende blogs met een ander licht op Kerst en advent

2 reacties

Je hebt er waarschijnlijk al iets van meegekregen, maar het is weer bijna kerst. Traditiegetrouw gaan we op zoek naar de goedkoopste Nordmann, gooit Coca-Cola een obese opa in de strijd en sluiten we praatjesdraaiers op in een plexiglazen preekstoel. Traditiegetrouw gaan we op zoek naar de ware betekenis van Kerst, zoeken we vrede op aarde en schrijven we stukjes over en tegen de commercialisering van het klatergoud van een Christusloze kerst.

Als ik de blogs die ik rond kerst geschreven heb teruglees, beginnen ze allemaal met hetzelfde wanhopige cynische toontje. Het voelt nog steeds ongemakkelijk, dat feest. En eigenlijk hoop ik dat het zo zal blijven. Het ongemak zorgt namelijk voor balans. De balans om alle kanten van het kerstfeest te omarmen: ja, gezelligheid; ja, lichtjes en lichtboom; ja, familie en vrienden; ja, lekker eten; ja, richten op Jezus; ja, proberen iets goeds te doen; ja, nadenken over die bizar onopvallende intocht van Gods koninkrijk in een duistere wereld.

Deze tijd

Ik volg een heel aantal blogs en de meeste ‘doen aan’ kerst en advent. Allemaal zijn ze op zoek naar frisse manieren om iets over deze tijd te zeggen. Vaak door deze tijd (de tijd van het jaar) te verbinden aan deze tijd (de wereld waarin we leven). Sommige blogs verrassen me, anderen ontroeren me, terwijl weer een ander dingen verder voor me uitdiepen. Omdat je met Kerst hopelijk wat meer tijd hebt voor lezen en bezinning heb ik 10 blogs voor je uitgekozen. Ze schijnen net weer een ander licht op ‘deze tijd’, op een frisse manier.

1. Red Letter Christians – Disarming to Welcome the Prince of Peace

Een voorganger koopt zoveel mogelijk lootjes om een geweer te winnen. Hij zegt erover: “Ik heb dit geweer gekocht, zodat ik zeker weet dat het nooit in verkeerde handen gebruikt zal worden.” In een symbolische actie gaat hij echter nog een stapje verder. Lees de blog.

2. Lazarus Magazine – Kerst in Gaza-Stad onder het toeziend oog van Hamas…

Anna Krijger is freelance Midden-Oostencorrespondent en woont in Jeruzalem. Voor Lazarus Magazine, een blog van de EO, bezocht ze een aantal christenen in Gaza. Onder strikte voorwaarden van Hamas is er ruimte voor het vieren van Kerst. Lees de blog.

3. Mockingbird – Shipwrecked at the Stable

Mockingbird verbindt het geloof met de alledaagse werkelijkheid en moderne cultuur. In deze blog een diepgaande uitwerking van de zwakheid en kwetsbaarheid van God als baby en wat dat betekent voor mensen die schipbreuk leden in hun leven. Lees de blog.

4. Creatov – Een baby, tienermoeder en vluchtelingen

De geboorte van Jezus ging niet gepaard met glorie, rijkdom en aandacht. Wel met een tienermoeder, vreemdelingen en armoede. Een pleidooi van Wouter van der Toorn om het kerstverhaal niet te vertellen zonder het ook toe te passen. Lees de blog.

5. Greg Boyd – God Made Visible

Theoloog Greg Boyd diept in een korte blog de menswording van Jezus uit. Jezus is namelijk het Woord dat mens geworden is en daarmee God die zichtbaar geworden is. Jezus is niet de mediator tussen God en mensen, Jezus ís God. Lees de blog.

6. Lazarus Magazine – Reminder in de kerstdrukte: ‘De vriend van de stilte komt dicht bij God’

Een prachtige uitspraak: ‘De vriend van de stilte komt dicht bij God.’ Op Lazarus Magazine schrijft Anja den Bok, ex-non, over haar leven in en na haar kloostertijd. Een van de dingen die ze mee heeft genomen uit die tijd is een liefde voor stilte. Lees de blog.

7. Open Boek – 3 manieren waarop Jezus als baby God laat zien

Vind je het erg als ik even een plekje inruim voor mijn eigen blog? In mijn zoektocht naar inhoud schreef ik twee jaar geleden over Jezus als baby. Wat zien we als we naar die baby kijken? Wat zegt een-zuigeling-zijn over God? Lees de blog.

8. Leenard Kanselaar – Met Jozef die een selfie maakt…

Een moderne kerststal met drie wijzen op een segway, een biologische koe, een stal met zonnepanelen en een Jozef die een selfie maakt. Het is dat laatste dat Leenard Kanselaar intrigeert. Een ode aan Jozef, die in de schaduw van zijn vrouw leeft. Lees de blog.

9. Philip Yancey – Joy to a Fear-Filled World

Philip Yancey zoomt in op een onderdeel van het kerstverhaal dat je niet vaak tegenkomt: angst. Het kerstverhaal gaat in eerste instantie over vreugd. Joy to the world! Toch komen we verbazingwekkend vaak dat andere woord tegen: vrees. Lees de blog.

10. Rikkert Zuiderveld – Verhemelte

Nee, dit is geen blog. Maar dit sonnet van Rikkert Zuiderveld (uit de bundel De Dikke Rikkert (koop hem hier, dan verdienen zowel Rikkert als ik eraan) is te raak en schurend om niet te delen. Hij staat niet ergens op een officiële pagina, dus heb ik hem voor je overgetypt. Het is een sonnet, geschreven in 2007 bij een foto van de jaarlijkse kerstboom in de Haagse Bijenkorf.

Verhemelte

Uit plastic speakers is muziek te horen,
er zingt een kunststof koor, de hemel juicht.
Een boom met glazen vruchten opgetuigd,
Babylons trots, een klatergouden toren.

Ooit heeft hier nog een barse boom gestaan,
geleund tegen verstilde zomerluchten;
daar dronken wij het sap van zoete vruchten
en rustten aan zijn wortels, moe, voldaan.

En nu? Een nooit te stillen, godvergeten
honger drijft ons voort. Wij moeten eten,
een glazen vrucht die krakend openbarst

en snijdt in onze keel, in ons geweten.
Wij zwijgen, ons verhemelte gespleten
van glas dat tussen onze kiezen knarst.

Laat je deze kerst inspireren, uitdagen, bemoedigen, intrigeren en verrassen. Gezegende Kerst!

(Fotocredit: Tommy Tong)

2 thoughts on “10 verrassende blogs met een ander licht op Kerst en advent

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.