Matthijs den Dekker

Stel vragen, zoek God, reis mee. Verhelder je blik. | Een blog sinds 2013

3 redenen waarom ik geloof dat God je aanvaardt zoals je bent

4 reacties

“I love you just the way you are.” Toen Colin Firth dit met zijn reebruine ogen tegen Renée Zellweger (aka Bridget Jones) zei, begon het zelfs bij mij een beetje te zwijmelen. Bridget kon het dan ook niet geloven. Ze wachtte op de komma en de ‘maar’ of de ‘behalve’ die er niet kwam. Later maakte mister Darcy het nog bonter. Hij zei dat hij vooral hield van haar ‘wobbly bits’; die delen van haar lichaam die Bridget zelf maar moeilijk kon accepteren. (Heerlijk, ik hou van vrouwenfilms!)

En ja, dan is de sprong snel gemaakt. Als zelfs iemand als Mark Darcy in een film iemand aanvaardt zoals ze is, dan is dat iets dat God al helemaal moet kunnen! En dat geloof ik ook: dat God je aanvaardt zoals je bent. We zingen het in liederen: ‘Kom zoals je bent’. Maar omdat ik mijn theologie en Godsbeeld op ietsjes meer dan Bridget Jones-films wil baseren (en hoop dat jij dat ook doet), hier drie redenen waarom God je aanvaardt zoals je bent.

1. Het staat in de Bijbel

God is Schepper en Hij houdt van zijn schepping. Uit heel de Bijbel blijkt Gods liefde en zorg voor wat Hij gemaakt heeft. Psalm 145:9 zegt bijvoorbeeld “Goed is de Heer voor alles en allen, hij ontfermt zich over heel zijn schepping.” Later lezen we dat God niet wil dat iemand, wie dan ook, verloren gaat. God houdt niet alleen van de mensen die Hem volgen, die het juiste gedrag vertonen of goed genoeg zijn, maar van heel zijn schepping. Onafhankelijk van wie we zijn of wat we doen.

2. Het staat in de Bijbel

Romeinen 5:10 vertelt dat Jezus ons met God verzoend heeft toen wij nog zijn vijanden waren. Als iets een voorbeeld is van hoe God het niet wil, is wel dat wij zijn vijanden zijn. Maar God schijnt iets te hebben met het liefhebben van vijanden. Hij vraagt het van ons en doet het zelf ook. Gods liefde komt tot uiting in Jezus, die vermoord werd door zijn vijanden. Omdat God graag die vijanden in zijn Koninkrijk aanvaardt en opneemt.

3. Het staat in de Bijbel

Jezus vertelt mooie verhalen, die vaak tot de kern gaan van wie God is. De zoon die wegliep en weer terugkwam, aanvaardt werd door een vader die hem niet uit liet praten toen de zoon zijn excuses wilde maken. Of dat verhaal van die bruiloftsgasten die uit alle hoeken en gaten werden getrokken om mee te feesten. Zonder dat ze zich eerst om hoefde te kleden, te wassen, douchen, scheren, parfumeren. Die nieuwe kleren kregen ze ter plekke wel.

 

Maar Matthijs, hoor ik denken, God wil toch ook juist mensen veranderen? Ken je dat leuke zinnetje niet: God houdt van je zoals je bent, maar hij houdt te veel van je om je te laten zoals je bent.

Dat klopt. Iedereen die in aanraking komt met God zal onherroepelijk veranderen. Gods Koninkrijk is een plek van groei, herstel, heling, bloei. Maar die verandering is nooit een voorwaarde voor Gods aanvaarding. God houdt niet van je omdat je potentieel hebt. Om de mens die je kan zijn als Hij met je aan de slag gaat.

Punt

Hij houdt van je omdat je zijn schepping bent. Hij houdt van je omdat Hij van je houdt. Hij houdt van je midden in alle processen waar je in zit. Alle redenen waarom Hij van je houdt en je verwelkomt en aanvaardt liggen in hem en zijn niet van jou afhankelijk. De boodschap kan voluit zijn: God houdt van je zoals je bent.

Net als in Bridget Jones verwacht ik een ‘maar’ of een ‘behalve’. Er is echter geen komma. God aanvaardt je zoals je bent. Dan komt er een punt. God verwelkomt je zoals je bent. Punt. En na die punt? Dan drukt God inderdaad op enter en begint Hij in je leven aan een heel nieuw verhaal.

 

4 thoughts on “3 redenen waarom ik geloof dat God je aanvaardt zoals je bent

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.