Matthijs den Dekker

Stel vragen, zoek God, reis mee. Verhelder je blik. | Een blog sinds 2013

Brief aan mezelf (leeftijd: 16 jaar)

2 reacties

Beste Matthijs,

Leuk om je eens op deze manier te spreken. Ik vroeg me af hoe je een brief aan jezelf begint. Niet met ‘Hoe is het?’ of zoiets, want ik kan me nog aardig herinneren hoe het met je is. Dat is precies de reden waarom ik deze brief schrijf.
Laat ik beginnen met wat korte tips voor snel resultaat. 1. Meld je aan voor schooltoneel. Ik vind het jammer dat ik er niet eerder mee begonnen ben, terwijl ik het nu zo leuk vind. 2. Die jeugdpuistjes zijn over een paar jaar verdwenen, ook zonder Clearasil. Maak je daar dus niet druk over. 3. Femke is niet de liefde van je leven, dus doe geen moeite bij haar op te vallen. Zo, en nu naar de wijze lessen.

Wat ik je vooral wil zeggen is dat je cool bent. Echt waar! Ik wou dat ik terug kon gaan en mijn middelbareschooltijd overdoen met wat ik nu weet en hoe ik nu ben. Omdat dat niet kan, schrijf ik je deze brief. Je hoeft namelijk niet zo onzeker te zijn over jezelf. Omdat je je vergelijkt met anderen, denk je dat je niets te bieden hebt en daarom niet zo snel geaccepteerd zal worden.
Dat klopt niet! Ga eens op zoek naar wie je bent en wat je te bieden hebt en graaf dan wat dieper dan het beeld dat je nu van jezelf hebt. Zoek eens uit wat God van je vindt. En nog iets: De mensen (lees: meisjes) waar je niet mee durft te praten zijn niet eng, ze zijn net als jij (alleen dan van het andere geslacht).

Toch moet ik je ook wat minder leuks vertellen. Je bent een betweter. Je compenseert je onzekerheid met het gevoel dat je beter bent, omdat je christen bent. Dat is niet zo, maar het zorgt wel dat je af en toe behoorlijk irritant uit de hoek kunt komen. Je vindt dat jij weet hoe dingen moeten, wat goed en fout is en je oordeelt anderen vanuit die blik.
Weet je wat grappig is? Een groot deel van waar jij van overtuigd bent dat het waar is, geloof ik niet meer. Je kunt bijvoorbeeld best het idee van evolutie accepteren en toch in de Bijbel geloven. Weet je, ook op dit gebied heb je meer in je dan je denkt. Je praat wel eens over Jezus, geloof, genade en liefde, maar je weet eigenlijk niet helemaal wat daarmee bedoeld wordt. Maak je wat minder druk om je biologieleraar en laat die andere dingen tot je doordringen. Je wordt er een stuk relaxter van.

Als ik terugdenk aan hoe jij bent, komen deze twee dingen naar boven. Samenvattend: De dingen waar je onzeker over bent, horen bij je en maken je juist tot een uniek persoon. De dingen waar je nu zo zeker van denkt te zijn, zijn over een aantal jaar weg of flink genuanceerd.
Zwart-wit. Het zal wel bij opgroeien en de puberteit horen. Je bent nog op zoek naar waar je zeker van kunt zijn en waar je precies aan twijfelt. Misschien is dit dan vooral mijn grootste bemoediging aan jou: je komt uiteindelijk verder op die weg. Je ontdekt dingen waar je zeker van kunt zijn; soms vooral doordat je dingen in twijfel mag trekken. Je komt verder.

Tot over 15 jaar!

Groeten,
Matthijs

PS: Nog een laatste tip: Volgend jaar komt The Matrix uit, een hele goede film, die veel indruk op je zal maken. Maar Reloaded en Revolutions? Bespaar je de moeite.

2 thoughts on “Brief aan mezelf (leeftijd: 16 jaar)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.