Matthijs den Dekker

Stel vragen, zoek God, reis mee. Verhelder je blik. | Een blog sinds 2013

Twijfel je over duurzaamheid? 3 redenen voor christenen waarom wél

Een reactie plaatsen

Er was een tijd dat ik me fanatiek om het milieu bekommerde. Ik kocht broeken van Kuyichi, deed de koelkast geen seconde langer open dan nodig, deed elke lamp uit die in mijn ogen onnodig brandde (tot toenemende ergernis van mijn familieleden), weigerde tonijn te eten en wees anderen op punten waar ze tekortschoten (tot ergernis van iedereen).

Daarna kwam een tijd dat ik gedesillusioneerd raakte. Ik begon me aan mezelf te ergeren en vroeg me af waarom ik zoveel moeite zou doen als één vervuilende fabriek in Brazilië in een dag mijn milieuvriendelijkheid van een jaar tenietdeed? Bovenal maakte het me moe. Er is zoveel te doen: milieuverontreiniging, arbeidsomstandigheden, slavenarbeid, klimaatverandering, discriminatie, racisme, privacyschending, misbruik. Je kunt niet alles in de gaten houden. Ik heb het geprobeerd en ik werd er moe van.

Verschil maken

Nu zit ik in de tijd van kleine stapjes zetten, met veel genade voor mezelf. Tweedehands shoppen, mijn eigen tasjes voor fruit mee naar de supermarkt als ik ze niet vergeet, een Fairphone kopen ook al voelt het als een speelgoedtelefoon (inmiddels is er een nieuwe versie uit, de Fairphone 3, die er heel wat beter uitziet).

Omdat ik geloof dat alle beetjes helpen en we met elkaar heus wel verschil maken, als ik maar zichtbaar durf te zijn met mijn lullige tasjes, zodat anderen dat ook durven. Maar ook omdat ik geloof dat het de enige manier van leven is voor christenen (zowel het milieuvriendelijk zijn, als de genade voor onszelf, maar daarover later meer). Waarom? 3 redenen.

1. Gods eerste opdracht aan de mens is voor de schepping te zorgen

God schept de mens en geeft hen die opdracht mee: vermenigvuldigen, de aarde bevolken, over de schepping heersen. Laten we dat heersen overigens wel naar Gods beeld lezen. Als we uitgaan van hoe God heerst, gaat dat niet om domineren, maar om stimuleren, zorgen en laten bloeien.

Voor de schepping zorgen is simpelweg gehoorzaamheid. Dat is ook meteen mijn remedie tegen gedachten over wat mijn eigen kleine bijdrage nou voor verschil maakt. Who cares? Het maakt geen enkel verschil. Het punt is dat God in het verborgene mijn gehoorzaamheid ziet en me op wat voor manier dan ook ervoor zal belonen.

2. De schepping is onderdeel van Gods bevrijdingsplan

Het is een mysterieuze tekst in Romeinen over de schepping die kreunt en zucht tot duidelijk wordt wie de kinderen van God zijn. Waarom precies? Als we Romeinen lezen is het omdat als de kinderen van God bevrijd worden de schepping ook bevrijd wordt van de slavernij en zal delen in de vrijheid en luister die Gods kinderen geschonken wordt.

Hoe dat precies werkt weet ik niet, maar duidelijk is dat de schepping meegenomen is in Gods bevrijdingsplan. Gods missie is herstel van wat er in den beginne en daarna steeds weer gebroken is. Meewerken aan Gods missie is dus ook meewerken aan herstel en zorg voor de schepping. Uiteindelijk komt er een moment dat God bevrijdt en alles nieuw maakt. Niet wij, dat gaat ons niet lukken. Wel werken wij nu mee aan Gods missie van herstel.

3. De Bijbel loopt over van zorg voor de armen en zwakken

Weduwen, wezen, armen, kinderen, zwakken, onderdrukten, zieken, vreemdelingen. Ze staan midden in het spotlight van Gods aandacht. De hele Bijbel stroomt over van aansporingen om te zorgen voor de armen en de zwakken. De zogenaamde ‘minsten van mijn broeders’. Daar kan niemand omheen, hoe graag je het ook wil.

Wie leidt er onder mijn kledingkeus? Wie merkt als eerste de rampzalige gevolgen van opwarming, uitbuiting, zeespiegelstijging? Niet degene die airco, sperziebonen uit Kenia of Deltawerken kan betalen. Wereldwijd zijn het steeds de armen en zwakken die als eerste de klappen vangen van klimaatverandering. Zorg voor de zwakken is dus ook die klimaatverandering serieus nemen.

Genade

Dan kom ik terug op dat punt van genade. Tijdens het schrijven van de afgelopen alinea’s voelde ik me steeds activistischer worden. En daarmee veroordelender. Dus terug naar de genade. Je aan de regels houden (ook deze ‘regels’) helpt je geen ene moer in het ontvangen van het Leven van Jezus. Je bent vrij om wat Jezus gedaan heeft. God houdt je goede en slechte daden niet bij en maakt al helemaal niet op basis daarvan de balans van je leven op.

Wel geloof ik dat goede daden, geloof, alles wat de Bijbel ons oproept om te doen, God plezier geeft. Hij geniet van geloof en gehoorzaamheid en als we goede dingen doen. Zonder dat het ons meteen weer een plus zou opleveren op ons hemelse scorebord (dat wordt namelijk niet bijgehouden).

Met dat gezegd, kom ik terug bij waar ik startte: Duurzaamheid, milieuvriendelijk, hoe je het ook noemen wilt, is de enige manier van leven voor de christen. Daarom een praktische tip voor kleine stapjes.

Praktische tip

Ter afsluiting: Je hoeft niet alles in één keer te weten. Verdiep je een keer in jeans als je een nieuwe broek nodig hebt, vervang elke maand een basisproduct uit je boodschappenmandje door een biologische variant, check de milieuvriendelijkste energieaanbieder als de verwarming in de winter weer aangaat, isoleer je huis als je toch moet gaan klussen, neem je eigen tasjes mee naar de supermarkt of bakker, plak gewoon een zonnepaneel op je huis. En als je daar een stap in gezet hebt, zoek je gewoon een nieuwe stap. Hou je ogen open. Er zijn altijd kansen om het verschil te maken. In vrijheid, uit liefde, in gehoorzaamheid.

 

(Fotocredit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.