Matthijs den Dekker

Stel vragen, zoek God, reis mee. Verhelder je blik. | Een blog sinds 2013

Man staart uit het raam

Weinstein, Spacey, House of Heroes. Dader? #Metoo

2 reacties

De afgelopen weken schaam ik me ervoor om man te zijn. Ik voel me besmeurd door de beerput van verhalen over machtsmisbruik, seksuele intimidatie, verkrachting, betasting, grensoverschrijdend gedrag, met in een hoekje daarvan het schrijnende verhaal over House of Heroes en hun angst voor het imago van de kerk, ten koste van de wonden van een slachtoffer.

Het raakt me en het knaagt aan me. Het is ontluisterend wat er naar boven komt nu mensen zich eindelijk uit durven spreken. Niet onverwacht, wel ontluisterend.

Verkeerde vak

Als ik lees over misstanden in deze wereld – niet alleen deze nu, maar ook andere vroeger – zit ik zo beschamend vaak in het verkeerde vak. Het raakt me dat mijn ras, mijn geslacht, mijn geloof zo vaak aan de verkeerde kant staat en stond. Ik ben man, ik ben wit, ik ben christen, ik ben Westers. Maar al te vaak lijk ik het meest op de dader. En niet alleen vanbuiten. Vanbinnen worstel ik met begeerte, wantrouwen, hoogmoed, afkeer en angst.

Het liefst sluit ik me af voor de constante stroom van deze berichten met hun misselijkmakende details. Maar ik kan het niet, ik wil de verhalen van slachtoffers toelaten. Ik voel me dader.

Wat ik niet wil zeggen

Nu even de pauzeknop, voordat deze blog te deprimerend wordt.

Ik voel de drang om hierover te schrijven, maar heb ook geworsteld met wat dan mijn boodschap is. Er zijn namelijk een aantal dingen die ik juist niet wil zeggen.

Er zijn te veel simplistische blogs die roepen dat we allemaal geen haar beter zijn en dat we allemaal Jezus nodig hebben. (Ik ben wel een haar beter. Zo heb ik bijvoorbeeld nooit iemand verkracht.) En ook niet dat voor God alle zonden gelijk zijn, dus dat we allemaal even slecht zijn.

Ik wil niet roepen dat we allemaal eigenlijk, diep vanbinnen kleine Weinsteins en Spaceys zijn, omdat we nu eenmaal verdorven zijn. Juist niet! Over dat idee van de zogenaamde seksuele snelkookpan schreef ik eerder dit jaar.

Dit gaat ook niet om zielig doen en van mezelf een slachtoffer maken, omdat ik zo’n gevoelig typetje ben, dat zich de wandaden van anderen aantrekt. En daarmee de aandacht bij de echte slachtoffers wegtrekt. Dit is geen oproep om vooral heel begripvol te zijn, omdat we allemaal genade nodig hebben en ontvangen. Dat zijn lege woorden die ook vooral de slachtoffers weer in de kou laten staan.

Niet om anderen

Uiteindelijk is mijn boodschap dit:

Dingen veranderen niet met mooie woorden of verontwaardigde tweets, maar ze veranderen als mensen zoals ik (die vooral op de dader lijken) anders gaan handelen.

Als ik besef dat het niet om andere mannen gaat, de monsters en machtigen. Of om andere kerken, die wanhopig vuile was binnen willen houden. Het gaat niet om andere blanken, de racisten en onderdrukkers. En ook niet om andere christenen, de intoleranten en schreeuwers.

Mijn eerste impuls: Anderen moeten veranderen. Ik ben niet zo’n soort man, ik ben niet zo’n soort christen, ik ben niet zo’n soort witte Europeaan.

Pas als we toegeven dat het ook in ons zit, kan er echt iets veranderen.

 

(Fotocredit: Ethan Sykes)

2 thoughts on “Weinstein, Spacey, House of Heroes. Dader? #Metoo

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.