Matthijs den Dekker

Stel vragen, zoek God, reis mee. Verhelder je blik. | Een blog sinds 2013

Dankbaarheid doen

“Wees blij! Nu!” (Over actief dankbaarheid beoefenen)

1 Comment

Iedereen heeft het erover, maar slechts weinig mensen doen het. Van de Bijbel tot Brené Brown, van Christus tot de Correspondent, allemaal benadrukken ze: Het is belangrijk om dankbaar te zijn. Maar dankbaarheid komt niet vanzelf.

Bij Brené Brown was het een van de uitkomsten naar haar wetenschappelijk onderzoek naar ‘bezield leven’. De mensen die daar het best in slagen bleken ook de mensen die actief dankbaarheid beoefenden. Dankbaarheid is goed, maar het is wel iets dat je actief moet doen.

Gisteren kregen we van een collega het Dankboek (thanks!). Dit klinkt als een nieuwe uitgave van het Nederlands Bijbelgenootschap, maar het is van de Correspondent: “Dankbare mensen zijn gelukkigere mensen. Alleen vergeten we vaak dankbaar te zijn. Het Dankboek begint met een wetenschappelijk-onderbouwde inleiding van Ernst-Jan. Daarna heb je genoeg pagina’s om een halfjaar lang in je Dankboek te schrijven.”

Waakzaam en dankbaar

En zo blijkt de wetenschap te zeggen wat de Bijbel al millennia vertelt.

“Blijf bidden en blijf daarbij waakzaam en dankbaar.” (Kol 4:2).
(Wat sowieso een mooie samenvatting van de christelijke praktijk is.)

“Laat in uw hart de vrede van Christus heersen, want daartoe bent u geroepen als leden van één lichaam. Wees ook dankbaar.” (Kol. 3:15)

“Een vrolijk hart bevordert een goede gezondheid, een sombere geest verzwakt het lichaam.” (Spr. 17:22)

En de mooiste:

“Dus eet je brood met vreugde, drink met een vrolijk hart je wijn. God ziet alles wat je doet allang met welbehagen aan.” (Pred 9:7) (Dat eet toch lekker, met een God die zo naar je kijkt!)

Dankbaarheid doen

Een vrolijk hart, blij zijn te allen tijde, je brood met vreugde eten. Het zijn rare opdrachten. “Wees blij! Nu!” Dankbaarheid is daar echter een belangrijke basis voor. Actief dankbaarheid beoefenen. Dankbaarheid doen.

Ik probeer het. Ik probeer elke avond drie dingen op te schrijven waar ik dankbaar voor ben (dat kan dus met of zonder Dankboek van de Correspondent!). Het haalt me uit de sfeer van dat moment, als ik moe en geprikkeld ben. Het dwingt me opnieuw naar een dag te kijken, ook als ik die het liefst snel achter me laat. En op een andere manier naar de dag te kijken.

Toen een van mijn kinderen bijzonder druk was (maar wel moest gaan slapen) en ik dat bijzonder vervelend vond, was het tijd om te bidden en oefenden we samen ‘naar God luisteren’. Op dat moment zei God tegen me: “Kijk eens hoe mooi ze is.” Dat is volgens mij actieve dankbaarheid en die herinnering had ik nodig.

Ik doe het nog niet lang genoeg om te zien of het me echt een betere gezondheid oplevert, maar eigenlijk twijfel ik daar niet aan.

Dankjewel!

En nu we het over dankbaarheid hebben: Ik ben dankbaar voor mijn lezers. Dit voorjaar was het 5 jaar geleden dat ik deze blog begonnen ben. Dit is mijn 233e blog! Ik krijg vaak reacties, via de comments, Facebook of persoonlijk, die me dankbaar maken. Mensen lezen mijn blogs (wauw!) en hebben daar ook wat aan (dubbel wauw!). Dankjewel, aan iedereen die al kortere of langere tijd met me meereist.

Zijn er dingen die jij doet om dankbaarheid te doen?

 

(Fotocredit: Nathan Dumlao)

One thought on ““Wees blij! Nu!” (Over actief dankbaarheid beoefenen)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.