Matthijs den Dekker

Stel vragen, zoek God, reis mee. Verhelder je blik. | Een blog sinds 2013

De meeste mannen zijn geen seksuele snelkookpan (dus hou op met ze dat steeds weer te vertellen)

4 reacties

Vorige week op nos.nl: De Curaçaose pastor Orlando B. gaat voor 18 jaar de cel in vanwege misbruik van jonge vrouwen in zijn kerk. De verhalen vervullen me met afschuw en maken me boos. Iemand die licht moet brengen, blijkt een leider van het duisterste soort: narcisme, machtswellust, misbruik, manipulatie, dwang.

In de berichtgeving bleef één zinnetje bij me hangen, een uitspraak van een betrokkene: “Hij deed dingen, die hij predikte niet te doen. Hij zei dat mannen niet alleen met vrouwen in de auto mogen zitten, maar hij deed dat wel.”

Allereerst: Als je een voorganger hebt die hoog van de toren blaast, maar niet zelf doet wat hij predikt: wegwezen!

Maar eigenlijk wil ik niet te veel aandacht besteden aan deze misdadiger.

Gevaarlijk

Ik wil inzoomen op de laatste zin van die uitspraak. Niet specifiek dit advies, maar de gedachte die daarachter zit: je seksualiteit is gevaarlijk, mannen zijn gevaarlijk, verleiding is gevaarlijk. Dat laatste zal ik niet ontkennen, maar achter de rest zit een mensbeeld dat schadelijk is, zowel voor mannen als voor vrouwen.

Het is overigens niet alleen bij christenen en kerken terug te vinden; ook de ‘rest van de samenleving’ kan er wat van. Zie de discussie over kleding van vrouwen na de verkrachtingen in Keulen vorig jaar. Slachtoffers die zich aan zouden moeten passen omdat mannen zich niet in zouden kunnen houden. Het is de omgekeerde wereld.

Het schadelijke aan dit beeld is dat het niet klopt, het wantrouwen en angst kweekt en vooral: het lost niets op.

Het kweekt wantrouwen en angst

Mannen zijn seksuele wezens die gedreven worden door hun lusten en elk moment uit hun dunne coconnetje van beschaving kunnen barsten. Als man weet je dat het niet anders kan dan dat je een vrouw op zeker moment gaat begeren en als je daar eenmaal bent, is de zonde al geschiedt.

Breaking news: De meeste mannen denken niet elk moment van de dag aan gewelddadige seks. De meeste mannen kunnen prima hun verlangens en lust onder controle houden. De meeste mannen willen vrouwen respecteren en hebben het verlangen ze recht te doen.

Deze waarschuwing haalt mannen omlaag als testosteronbommen, net zozeer als het vrouwen verlaagt tot lustobjecten. Het ontmenselijkt zowel mannen als vrouwen. Het kweekt wantrouwen en angst bij vrouwen tegenover mannen en bij mannen tegenover zichzelf. Het is plat, flinterdun en eenzijdig.

Daarmee brengt het scheiding. In plaats van praten gaan we vermijden, in plaats van ontmoeten houden we afstand.

Het lost niets op

Ik weet dat er mannen zijn die wel gevaarlijk zijn. Soms is de angst terecht. We moeten anderen leren hoe ze hen kunnen herkennen en vermijden. Maar dit beeld als algemeen beeld van mannen lost niets op en houdt zichzelf in stand. Het zorgt voor het tegenovergestelde: het leert mannen dat grenzen overschrijden onvermijdelijk is, in plaats van ze te leren om grenzen (die van henzelf en die van anderen) te respecteren.

Welke boodschap moeten mannen horen in deze tijd? Je bent een seksuele snelkookpan, dus pas op dat je niet met een vrouw alleen in de auto zit? Of: Je bent een schepsel met verlangens en gevoelens, hoe ga je daarmee om op een manier die God eert, de ander eert en jezelf eert?

Ja, ik geloof in accountability. Als leraar de deur openlaten als je een een-op-eengesprek hebt met een leerlinge, grondig met je vrouw praten als je verliefd raakt op een ander of je hoofd omdraaien bij verleiding op straat. Ik ontken niet dat het reëel is.

Vertrouwen

Maar: Hou op met alleen waarschuwen en wantrouwen. Leer jongens al op jonge leeftijd dat ze prima in staat kunnen zijn zich te beheersen en leg ze uit hoe. Verwijder de kramp rond seksualiteit en aantrekkingskracht, door te laten zien welke plaats het heeft en mag hebben in je leven.

Leer jongens en mannen hun zelfbeheersing te vertrouwen en daarin God te eren, in plaats van ze om de oren te slaan met het idee dat ze te zwak zijn om zichzelf in te houden. Leer jongens op te groeien tot krachtige, respectvolle mannen.

Leer jongens dat man en vrouw naar Gods beeld geschapen zijn en dat de ontmoeting tussen die twee recht doet aan de Schepper.

4 thoughts on “De meeste mannen zijn geen seksuele snelkookpan (dus hou op met ze dat steeds weer te vertellen)

  1. Pingback: 3 valkuilen die maken dat de boodschap ‘ware liefde wacht’ meer kwaad dan goed doet - Matthijs den Dekker

  2. Pingback: Weinstein, Spacey, House of Heroes. Dader? #Metoo - Matthijs den Dekker

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.