Matthijs den Dekker

Stel vragen, zoek God, reis mee. Verhelder je blik. | Een blog sinds 2013

De wereld van personen

1 Comment

Al enige tijd ben ik regelmatig bezoeker van de site van Red Letter Christians, een beweging van Tony Campolo die zich in de praktijk van hun leven zo concreet mogelijk willen laten leiden door de woorden van Jezus. De blog, onderdeel van de site, die door een groot aantal mensen onderhouden wordt is meestal radicaal, diepzinnig en praktisch.

Eén van de blogs, die draaide om het abortusdebat, had een paar heel interessante paragrafen. Ze hadden niet zozeer met het abortusdebat te maken, maar sprongen er voor mij op dat moment uit. Het stuk is geschreven door Morgan Guyton, voorganger van een kerk in Burke, Virginia en is hieronder geciteerd (in een eigen vertaling).

In Paul Tourniers boek The Meaning of Persons [in het Nederlands vertaald als Ons masker en wij] heeft hij het over twee manieren om de werkelijkheid waar te nemen: de wereld van dingen en de wereld van personen. Als je de wereld ziet als een wereld van dingen, zie je een woud aan categorieën in plaats van individuele bomen. We zien armen en rijken, Republikeinen en Democraten, blanken en zwarten, intellectuelen en Tokkie’s, hippe en suffe mensen. We benaderen anderen niet als personen, maar als categorieën: Sam is mijn homoseksuele allochtone vriend, die bewijst dat ik geen racist of homofoob ben; Andrea is mijn wilde, avontuurlijke vriendin met wie ik naar de disco ga; Paul is mijn intellectuele vriend met wie ik in het café zit te debatteren, enz. In de wereld van dingen komt onze identiteit voort uit de categorieën waar we ons mee identificeren (eenvoudige eerlijke mensen, vrijbuiters, vakbondsleden, mariniers o.i.d.) of tegen afzetten (snobistische theedrinkers, koppige fundamentalisten, inhalige bankiers of domme filmsterren).

Leven in de wereld van personen betekent dat je oog hebt voor de manier waarop Gods beeld weerspiegeld wordt in de persoonlijke karaktertrekken van elke afzonderlijk persoon in ons leven. Als je in die wereld leeft, heb je geen denkbeeldig publiek nodig dat ziet wat voor diepgaand gesprek je hebt met je succesvolle kunstzinnige schildervriend en voelen we ons niet beschaamd als we met saaie oude vrienden praten die ogenschijnlijk weinig te zeggen hebben.

Ik voelde me bij het lezen van deze tekst een beetje betrapt: ik leef namelijk zelf ook vooral in een wereld van dingen. Ik beoordeel mensen aan de hand van het hokje waar ze in passen en niet aan de hand van de persoon die ze zijn. Dit zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat ik geen behoefte heb mensen beter te leren kennen als personen, als ik ze al een bepaald labeltje heb toebedeeld.
De wereld wordt mooier als wij in de wereld van personen gaan leven in plaats van in de wereld van dingen. Paul Tournier schijnt ook gezegd te hebben dat die omschakeling voor ieder mens een grote revolutie is en ik geloof dat dat waar is. Als ik nadenk over wat de wereld van personen kan zijn, zie ik echter een wereld die die revolutie waard is.

Wat vind jij? Lukt het jou om mensen te zien in plaats van categorieën?

 

(Fotocredit: Emanuele Faja, creative commons)

One thought on “De wereld van personen

  1. Pingback: Als mensen statistieken worden verliest het Koninkrijk van God - Matthijs den Dekker

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.