Matthijs den Dekker

Stel vragen, zoek God, reis mee. Verhelder je blik. | Een blog sinds 2013

Matthijs in Oeganda

Evangelisatie voor introverte mensen

3 reacties

Deze blog schreef ik deze week voor En dan een outreach met je sportteam. Met een groep mensen op een veld in een onbekende wijk sporten met kinderen en jongeren die ik nauwelijks ken. Leuk, maar ook erg spannend!

Oeganda

De foto bij deze blog komt uit Oeganda, mijn eerste AIA-reis in 2008. Mijn medeteamleden sprongen enthousiast op de kinderen af, terwijl ik liever even in een hoekje van het veld ging zitten. Aan het eind van de week begon ik bepaalde kinderen eindelijk een beetje te kennen, maar toen was het weer voorbij.

Soms voelt het of ik er niet bijhoor, omdat ik moeite heb snel contacten te leggen met anderen. Dat was in Oeganda zo en de keren daarna ook. Inmiddels ben ik al een aantal jaar mee geweest en heb ik ontdekt hoe je als introvert toch kan meedraaien tijdens een outreach.

Over introverte mensen

Eerst iets over introvert zijn. Introverte mensen zijn niet per se stille, verlegen mensen. Wel zijn het mensen die energie krijgen van alleen zijn. Extraverte mensen krijgen energie van samen met anderen zijn. Dit is een hele ruwe indeling, maar het is wel de scheidslijn waarop introvert-extravert gebaseerd is.

Introverte mensen kunnen dus best volledig uit hun dak gaan, als ze daarvoor of daarna maar tijd hebben om op te laden, na te denken en hun gedachten te ordenen. Introvert-extravert is ook een schaal: je bent niet het een of het ander, maar je kunt extreem introvert zijn, of meer richting het midden zitten.

Tips voor je outreach

Zelf ben ik behoorlijk introvert en heeft het daarom best lang geduurd voor ik uitgevogeld had hoe ik mezelf kon zijn op een outreach. Hier wat tips. Zoals met alle dingen rond karakter of persoonlijkheid, betekent dit niet dat alles per se voor jou van toepassing is. Iedereen is verschillend en ook de verschillen tussen twee mensen die allebei introvert zijn, kunnen groot zijn.

  • Maak afspraken. Op het voorbereidingsevent of tijdens de outreach zit je in een team. Dat is goed, want je hebt elkaar nodig, maar het kan ook je energie leegvreten. Spreek dus af dat je af en toe lekker iets voor jezelf gaat doen en neem die tijd dan ook. Ga wandelen, bidden, lezen, hardlopen of iets anders dat je hoofd leegmaakt en weer energie geeft.
  • Als je introvert bent, heb je vaak meer tijd nodig om dingen te verwerken. Dat betekent dat je bij een conflict soms later pas weet wat je ervan vindt. Dat kan ook betekenen dat je bijvoorbeeld meer tijd nodig hebt om je getuigenis uit te schrijven. Neem ook daar de tijd voor. Introverte mensen zijn niet sloom, ze hebben meer tijd nodig om over iets na te denken, maar komen dan vaak ook tot diepe inzichten.
  • Durf ruimte te vragen voor hoe je bent. Als er een conflict is, of een moeilijke vraag, geef dan ook aan dat je er nog even over na moet denken voor je eruit bent. Als je het later helderder hebt, praat er dan alsnog over, ook als iedereen al weer een stap verder lijkt te zijn.
  • Als je de wijk ingaat, zul je daar ook introverte kinderen tegenkomen, die zich minder op hun gemak voelen bij de extraverte leden van je team. Gelukkig ben jij er ook! Tijdens een sportmiddag ben jij degene die eerder oog heeft voor de kinderen die ook liever de kat uit de boom kijken. Laat God die kracht gebruiken.
  • Praat één-op-één met kinderen, jongeren of ouders. Veel introverte mensen vinden het zwaar vermoeiend om een gesprek te voeren terwijl iedereen om hen heen ook kletst. Gebruik ook hier je introversie als een kracht. Neem afstand (letterlijk en figuurlijk), luister naar God en maak dan eens een praatje met iemand waar je een klik mee hebt. Ik heb op zo’n moment vaak met 2 of 3 mensen diepe gesprekken, terwijl er in een groepsdiscussie soms maar weinig uit me komt.
  • Stap uit je comfortzone. Athletes in Action is ook bedoeld om dingen te doen die je nog nooit gedaan hebt. Uit onderzoek blijkt dat introverte mensen soms heel goed in staat zijn om zich extravert te gedragen als dat nodig is om iets bereiken dat echt hun hart heeft. Als je hart voor de jongeren en de kinderen hebt, kan het heel goed zijn (voor jezelf en voor je geloof) om toch dingen te doen die net niet helemaal bij je passen. Vertrouw God en stap af en toe eens uit de boot!

3 thoughts on “Evangelisatie voor introverte mensen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.