Matthijs den Dekker

Stel vragen, zoek God, reis mee. Verhelder je blik. | Een blog sinds 2013

Goed nieuws voor oudste zonen: De vader behandelt hem net als de jongste

Een reactie plaatsen

Een Spaanse vader wilde het goedmaken met zijn zoon die naar Madrid is weggelopen. Vol berouw plaatst de vader een advertentie in een krant, El Liberal: ‘Paco, ontmoet me bij hotel Montana, dinsdag tussen de middag, alles is vergeven, papa.’ Nu is Paco een gewone naam in Spanje en als de vader naar het plein gaat, staan er achthonderd jongemannen met de naam Paco die wachten op hun vaders. (Uit: Jutten van Reinier Sonneveld)

Ik ben waarschijnlijk niet de enige die zich vooral herkent in de oudste zoon, de bekendste ‘oudste zoon’ uit de wereldliteratuur. (Als het je niet bekend voorkomt, moet je de eerste helft van Lucas 15 lezen.) De gelijkenis van Jezus legt nadruk op de jongste zoon, de ‘verloren zoon’, maar die staat toch wat verder van mijn bed. Verkwisting, losbandigheid, het is niet aan mij besteed. Nee, dan de oudste broer. Wrok, negatieve gevoelens, hard werken, maar toch twijfelen aan de liefde van de vader, dat is meer mijn kopje thee.

Gelijke behandeling

Het is opvallend dat de vader de oudste zoon feitelijk net zo behandelt als de jongste. Twee dingen vallen me daarbij op.

  • De vader komt hem tegemoet
    Zoals de vader op de jongste zoon af komt lopen, zo komt hij ook het huis uit als hij hoort dat zijn oudste zoon buiten staat te stampvoeten. Dat is goed nieuws. De vader komt beide zonen tegemoet op de plek waar ze zijn. Ook de oudste zoon wil hij erbij hebben, ook de oudste zoon hoort op het feest.
  • De vader biedt hem alles
    ‘Alles wat van mij is, is van jou.’ Wat de vader zijn oudste zoon aanbiedt, is precies waar de jongste zoon om vroeg. Zoals de jongste zoon ontving, zo kan de oudste zoon ontvangen. Hij had feest kunnen vieren met zijn vrienden, zoals de jongste zoon feestvierde. Wat van de vader is, biedt hij zijn zonen aan.

Het verhaal eindigt bij het aanbod van de vader. Jezus vertelt het verhaal aan de Farizeeërs. Misschien dat Hij daarom niet vertelt hoe de oudste zoon reageerde. De boodschap moet duidelijk bij hen aangekomen zijn: Jullie zijn de oudste broer, wat ga jij doen? Ga je naar binnen? Stap je over te trots heen en vier je feest met de vader en je broers en zussen?

Kom binnen

Maar ook die andere boodschap is duidelijk: Jij bent de oudste broer, jij bent altijd bij me. Alles wat van mij is, is van jou. Laat los, laat gaan, durf te vragen, kom binnen. Ik omhels jou net zo intens als ik die andere zoon omhelsd heb. Jij deelt net zo veel in mijn vreugde als iedereen. Ik nodig je uit, deel alles met mij.

De jongste zoon kwam terug. De oudste zoon was er altijd al. De boodschap van de vader is dezelfde voor de losbandige zoon als voor de wrokkige zoon.

Kom binnen.

Vier feest.

Wees bij mij.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.