Matthijs den Dekker

Stel vragen, zoek God, reis mee. Verhelder je blik. | Een blog sinds 2013

Wat als ik nu al ben zoals God mij bedoeld heeft?

2 reacties

Vaak bid ik het volgende gebed: “God, wilt U mij maken tot de persoon die U mij bedoeld hebt?” Het is een gebed om meer te kunnen voldoen aan het ideaalbeeld dat God van mensen heeft. Ik wil graag meer daadwerkelijk zijn wie ik ben, niet gehinderd door verlegenheid, angst, twijfel of onzekerheid. Als dat allemaal weggepoetst wordt, als mijn zwakheid versterkt worden, mijn wonden genezen en mijn twijfel bevestigd, ben ik zoals God mij bedoeld heeft.

Vandaag vroeg ik me opeens af waarom. Of specifieker gezegd: “Wat als ik nu al ben wie God wil dat ik nu ben?” Waarom richt ik me in mijn gebed op een punt op de horizon en concludeer ik dat ik dan pas ben zoals God mij bedoeld heeft? Volgens mij is God niet een God van de punten, maar van de processen. Van de vorming. Als ik op vakantie ga probeer ik ook te reizen volgens het idee ‘de reis is onderdeel van de vakantie’.

Tevreden

En dat zette me aan het denken. Wat als ik nu al ben zoals God mij bedoeld heeft? Wat als die pijn en angst horen bij het proces dat ik doormaak en dat God mij bedoeld heeft om te leren en gevormd te worden en onderdeel te zijn van processen die me allerlei dingen meegeven. Waarom richt ik me zo sterk op een punt op de horizon en vraag ik God mij daarheen te brengen?

Het gevoel dat ik daar dan bij heb is vooral dat ik er nog niet ben. Ik ben nog niet tevreden met mezelf en dan zal God ook wel niet tevreden zijn. Ik moet namelijk naar dat punt toe! Het is verfrissend om te beseffen dat God een God van processen is. Ik nodig God regelmatig uit om in mij te werken en mij te vormen. God is niet pas tevreden als ik ‘er ben’. God is trots op mij, omdat ik met Hem op weg ben. Met alle zorgen en worstelingen. Niet pas als ik voldoe aan een ideaalbeeld van later. God is nu trots op mij. En ondertussen gaat de weg gewoon verder.

(Fotocredit: Matthew Clark Rogers, via Unsplash)

2 thoughts on “Wat als ik nu al ben zoals God mij bedoeld heeft?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.