Matthijs den Dekker

Stel vragen, zoek God, reis mee. Verhelder je blik. | Een blog sinds 2013

simon sinek

God en Simon Sinek

Een reactie plaatsen

Wie ook maar een beetje thuis is in de wereld van de managementgoeroes kent zijn naam: Simon Sinek. En vooral ook zijn principe: Start with WHY. Sinek timmert aan de weg met boeken, blogs en TedTalks en ik ben erg enthousiast over zijn ideeën. Wat ik echter niet had verwacht, was dat het uiteindelijk ook iets te zeggen had over mijn relatie met God.

De Gouden Cirkel

The-Golden-Circle-290x290Het principe van Sinek is een model om te laten zien hoe je als leider (bedrijf, organisatie of individu) op een oprechte manier inspirerend kan zijn.
Bekijk het plaatje hiernaast. Drie cirkels, met in de kern WHY, daarbuiten HOW en als buitenste laag WHAT.

  • Het WHY ligt aan de basis van wat je doet. Waarom doe je wat je doet, wat beweegt je, wat geloof je over de wereld om je heen? Deze laag is vaak verborgen voor anderen (en soms voor jezelf ook)
  • De laag om de kern, het HOW, geeft aan door welke principes je je WHY tot leven brengt. Welke normen en waarden ontleen je aan je visie, wat is je missie voor de wereld?
  • De buitenste laag, WHAT, draait om wat je doet: de concrete acties en dingen die je doet om uiting te geven aan wat je beweegt. Dit is de meest zichtbare laag.

Sinek noemt dit de Gouden Cirkel. (Als je geïnteresseerd bent – ook in wat dit betekent voor inspirerend leiderschap – moet je de TedTalk van Simon Sinek over Start with Why maar eens bekijken.)

Verschillende acties

Een klein voorbeeld om het te verduidelijken. Stel je iemand voor die enorm geraakt wordt door onrecht. Zijn WHY zou kunnen zijn: ik geloof dat er een wereld mogelijk is waar geen onrecht meer is. Dat is wat hem drijft. De principes die dat tot leven brengen zijn bijvoorbeeld: ik zal altijd proberen het juiste te doen. Of: ik wil betrouwbaar zijn voor de mensen om me heen.
De concrete acties die hij daaraan verbindt kunnen er enorm veel zijn: werken bij Warchild, projecten doen in Afrika, in zijn ogen onrechtvaardige flitspalen vernielen, op zijn werk aandacht vragen voor integriteit, proberen fairtrade koffie te laten schenken in zijn kerk.
Er zijn enorm veel verschillende acties mogelijk vanuit dezelfde WHY. Het is toeval, persoonlijke voorkeur, de normen en waarden vanuit HOW, die uiteindelijk bepalen wat je dan concreet gaat doen.

Kies maar

Dan nu de stap naar God. Eén van de vragen waar ik veel mee heb geworsteld is de vraag: Wat is Gods plan met mijn leven? Al mijn hele leven hoor ik het: God heeft een plan met jouw leven. Ik ben veel tijd kwijtgeraakt aan het proberen te ontdekken wat Gods plan met mijn leven was. Steeds maar weer komt de vraag naar boven: Wat wilt U dat ik doe? Ik heb de kans om een evangelisatiereis naar Ouagadougou te maken. Past dat in uw plan met mijn leven?
Ik kwam er niet uit en ben op een gegeven moment van het idee afgestapt dat God een specifiek plan met mijn leven heeft. Ik kreeg steeds meer het idee dat God mij gewoon liet kiezen en zolang ik dat deed vanuit mijn relatie met Hem, dan was het wel goed. Deze baan of die baan? Geen idee, kies maar en wees een brief van Christus, waar je ook bent.

Toen kwam Simon Sinek en zijn gouden cirkel. Het spreekt me aan, ik denk eens na over wat mijn WHY zou kunnen zijn en opeens besef ik: is dit niet waar het ook bij Gods plan om draait? God blijft niet hangen in je WHAT, in concrete punten alsof hij van tevoren heeft bedacht welke studie je moet gaan doen. Hij heeft geen uitgestippeld plan bedacht. Wat God wel heeft gegeven is een WHY. Ik geloof dat God een WHY in mij heeft gelegd die een fragment weergeeft van zijn persoonlijkheid en prioriteiten. Door dat te volgen ben ik vrij in mijn keuzes en eer ik God door dat wat Hij in mij heeft gelegd te ontwikkelen. Dat is, als ik er zo over nadenk, heel wat mooier, maar ook uitdagender, dan een uitgestippeld plan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.