Matthijs den Dekker

Stel vragen, zoek God, reis mee. Verhelder je blik. | Een blog sinds 2013

Als God naar mij kijkt, ziet Hij niet Jezus

Een reactie plaatsen

Vroeger, in mijn onzekere tienerjaren (die overgingen in de onzekere twintigerjaren, die overgingen in de langzaam minder onzeker wordende dertigerjaren), kon ik het niet zo goed geloven dat mensen met mij omgingen omdat ze mij tof vonden, vanwege mij. In een vriendengroep op school ging ik ervan uit dat het mensen om die anderen ging. Tijdens een Beter-Uit-vakantie in Italië met een vriend (in Lido di Jesolo!) gingen onze medereizigers vooral met ons om vanwege die vriend, was mijn overtuiging.

In ieder geval niet vanwege mij. Dat kon natuurlijk niet, ik was niet zo aantrekkelijk voor anderen. Het was geen fijn idee om te beseffen dat ik er alleen maar bij hoorde, doordat ik nou toevallig samen met mijn vriend reisde. Maar het was de realiteit, zo was mijn onbewuste en stellige overtuiging. Al voelde het rot.

Dooddoener

Dat gevoel komt terug als ik mensen de volgende christelijke dooddoener hoor gebruiken: “Jezus is voor onze zonde gestorven. Als God nu naar jou kijkt, ziet Hij Jezus.” Voor mij is dat Lido di Jesolo weer helemaal opnieuw. God gaat niet met mij om vanwege mij, maar alleen omdat ik toevallig bij Jezus hoor.

Ik snap op zich wat mensen er mee willen zeggen. Maar ik snap niet zo goed waar ze het op baseren. Ik kom het idee niet tegen in de Bijbel, tenzij het een bijzonder ongelukkige manier is om te vertellen dat Jezus onze plaatsvervanger is. Het is een menselijk verzinsel.

Gezien worden

Als God naar mij kijkt, zie Hij mij. Niet Jezus, niet mijn vriend, maar mij. Ik geloof namelijk dat God naar mij kijkt omdat Hij mij ook daadwerkelijk wil zien. Omdat ik zijn schepsel ben en omdat Hij van mij houdt. Zoals Hij ook van jou houdt, van de etnische groep waar je onderdeel van bent, van je samenleving, van de wereldbevolking als geheel. (Gods liefde gaat namelijk verder dan het individu.)

Als God naar mij kijkt, ziet Hij iemand die gezien mag worden. Iemand die geschapen is naar het beeld van de Schepper en verlost is door de Verlosser. Een uniek persoon met talenten en zwakheden, fouten en gebrokenheid, hoogte- en dieptepunten, een neiging naar nerdigheid en een apart gevoel voor humor. Dat ben ik.

Als God nou jou kijkt, ziet Hij iemand die gezien mag worden.

En ook nog dit:

De uitspraak ‘Als God naar jou kijkt, ziet Hij Jezus’ gaat er impliciet vanuit dat God met een oordeelsblik kijkt. Alleen dan zou je je moeten verstoppen en is het fijn om niet gezien te worden. Volgens mij kijkt God met een liefdesblik. Alles doordringend en blootleggend, in liefde. Kwaad over gebrokenheid en zonde, in liefde. Volkomen bewust van genade en herstel, in liefde.

Want jij bent iemand die gezien mag worden.

 

(Fotocredit: César Abner Martínez Aguilar)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.