Matthijs den Dekker

Stel vragen, zoek God, reis mee. Verhelder je blik. | Een blog sinds 2013

Waarom je Gods liefde niet voor jezelf kunt houden

Een reactie plaatsen

Gods liefde gaat over vrijheid en aanvaarding. Dat is in één zin het centrale thema van mijn blog. Waarom? Omdat ik daar zelf nog veel in te leren heb en steeds weer meer ontdek en ervaar van Gods liefde, vrijheid en aanvaarding. Ik ben van een strenge God die me opsloot in regels en zocht naar wat ik fout deed naar een God gegaan die een liefdevolle vader is. Niet omdat me dat beter uitkwam, maar omdat God zich steeds meer zo aan me laat zien. Het is soms een worsteling het te accepteren, maar ik blijf het proberen. Net zo lang tot ik er goed in wordt.

Vrijheid en aanvaarding

Gods liefde brengt vrijheid, omdat ik niet meer vast hoef te zitten in zonde, maar ook niet meer in leugens, in een slecht zelfbeeld, in angst voor afwijzing, in schaamte of vernedering. Zijn liefde bevestigt en legt een bodem in het gat in mijn hart. Als ik Gods liefde ervaar, komt liefde van anderen opeens ook meer binnen, hou ik meer van mezelf en ben ik vrij om mezelf te zijn, kwetsbaar te zijn, te groeien en uit te delen.

Gods liefde brengt aanvaarding, omdat Hij onvoorwaardelijk van me houdt. Zijn liefde is 1 Korintiërs 13-liefde: geduldig, zonder zelfgenoegzaamheid, niet zelfzuchtig, het laat zich niet boos maken, vindt vreugde in de waarheid, niet in onrecht. God aanvaardt mij omdat ik zijn kind ben. God is schepper en heeft zijn schepping lief.

Zeer goed

Het eerste oordeel dat Hij in de Bijbel over de mens uitsprak was dat het zeer goed was. Die bevestiging van zijn schepping en die liefde voor zijn schepping is niet gestopt toen de mens zich van God afkeerde. God houdt nog steeds innig van mensen en wil ze het liefst allemaal aan zijn hart drukken. Daarom ook Johannes 3:16: God hield zoveel van deze wereld dat Hij alles deed wat Hij kon om ons te redden.

Gods liefde is zeker niet zoet. Hij kent zijn mensen en windt zich op over kwaad in deze wereld. Hij weet heel goed wat goed voor ons is en wat niet. Maar zijn liefde en oordeel zijn niet twee kanten van dezelfde medaille: het is niet zo dat als Hij oordeelt hij de liefdekant wegdraait. God oordeelt in zijn liefde, God is rechtvaardig in zijn liefde. Op elk moment is die liefde er. En altijd is die aanvaarding van mij als mens daar. God kan niets van wat Hij doet loskoppelen van zijn liefde, ook niet als Hij mij eens flink de waarheid zegt.

Weerspiegelen

Maar, en daar komt de catch, Gods liefde, vrijheid en aanvaarding is niet alleen voor mezelf. Wat God geeft is namelijk zelden alleen iets voor jezelf. Het is om uit te delen, om van te genieten in gemeenschap. Iedereen die het voor zichzelf toe-eigent is ook geroepen om die liefde te weerspiegelen. Als God mij vrijheid biedt, moet ik anderen vrijheid bieden. Als God mij aanvaardt, moet ik anderen aanvaarden. Ook weer niet op de zoete manier, maar wel altijd op de liefde-manier.

Augustinus stelde dat christenen het grote liefdesgebod als uitgangspunt moeten nemen voor hun interpretatie van de Bijbel. Het belangrijkste gebod is immers om God en anderen lief te hebben. Als je uitleg van de Bijbel niet strookt met liefde voor God en liefde voor anderen, is die uitleg niets waard. Een bekende uitspraak van Augustinus is: “Heb lief, en doe dan wat ge maar wilt.”

Ik leer steeds meer over Gods liefde. Ik ontdek steeds meer hoe God me liefheeft, me vrijmaakt en me aanvaardt. Nu is het mijn beurt. Soms blijkt het net zo moeilijk om liefde, vrijheid en aanvaarding uit te delen als die van God en anderen te accepteren. Ik geloof echter dat Gods vrijheid gaat over liefde en aanvaarding, zowel voor mezelf, als voor anderen. Daarom blijf ik het steeds maar proberen. Net zo lang tot ik er echt goed in wordt.

 

(Fotocredit: London Scout)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.