Matthijs den Dekker

Stel vragen, zoek God, reis mee. Verhelder je blik. | Een blog sinds 2013

T-shirt with I have good news for you

Wat is er goed aan het goede nieuws?

2 reacties

Evangelisatie is zeg maar niet helemaal mijn ding. Werken bij een organisatie die zich fulltime bezighoudt met evangelisatie daagt me dan ook flink uit in mijn geloof. Natuurlijk, het is soms vermoeiend omgeven te worden door mensen met een missiedrang die ik zelf eigenlijk niet zo heb. Het voordeel is echter dat mijn collega’s nadenken over hoe ‘je geloof delen’ delen werkt in deze tijd en ook mij daarin inspireren. (Als je het boek Nooit meer evangeliseren van Mark de Boer nog niet gelezen hebt, moet je dat zeker nog doen.)

Rijtje dogma’s

Mijn Agapè-collega Wouter van der Toorn vertelde ooit een inspirerend verhaal over evangelisatie. Want wat is het evangelie nu eigenlijk? Het woord evangelie betekent blijde boodschap, of goed nieuws. Maar wat vertellen we dan eigenlijk als we het evangelie vertellen? Vaak is dat een rijtje dogma’s: God heeft ons gemaakt, de mens is in opstand gekomen, Jezus overbrugt de kloof, we mogen een persoonlijke relatie met God hebben, Jezus heeft onze zonde gedragen, stond op uit de dood, ging naar de hemel, heeft alle macht op hemel en op aarde.

Allemaal waar, maar met zo’n standaardverhaal heb ik nooit uit de voeten gekund. Het klinkt zwaar, eenvormig, overrompelend en afstandelijk. Laat staan wanneer je het probeert samen te vatten in 4 geestelijke wetten of 4 stappen naar vrede met God. Het idee dat verhaal aan wie dan ook te moeten vertellen, geeft me de rillingen. De reden is precies dat: het vertelt het verhaal van het evangelie, maar niet het goede nieuws van het evangelie.

Wouter van der Toorn verwoordde het zo, in een lange en een korte versie:

“Als het zo is (en het is zo, dat geloven we) dat Jezus leefde, onterecht beschuldigd werd, zonde en schuld op zich nam, stierf, uit de dood opstond, naar de hemel ging en daar nu leeft, bekleed met majesteit en macht; als dat allemaal zo is (en het is zo) wat betekent dat voor mij, in mijn leven, nu, vandaag?”

Diversiteit en creativiteit

De korte versie is een prikkelende vraag: Wat is er voor mij goed aan het goede nieuws? En als je met anderen praat dus ook: Wat is er voor degene met wie ik praat goed aan het goede nieuws? Ik vind dit inspirerend, omdat het evangelisatie persoonlijk maakt. Je moet iemand leren kennen en aansluiting zoeken bij wie iemand is. Geen massale aanspreekacties, maar persoonlijke gesprekken. Geen uniforme verhalen, maar diversiteit en creativiteit. Voor de een is het goede nieuws dat Jezus schaamte wegneemt, voor de ander dat Hij meehuilt met treurenden. Het evangelie is breder dan het zonde-vergevingverhaal.

Het was voor mij een eye-opener: Wat is er voor degene met wie ik praat goed aan het goede nieuws? Het maakt dat ik me vrijer voel om over mijn geloof te praten. Ik kan iemand verder helpen vanuit mijn eigen leven met God en wat er voor mij goed nieuws is. Voor mij is dat namelijk meer verlossing van schaamte en minderwaardigheid, dan vergeving van zonde. Hameren op het laatste doet me niets, me wijzen op het eerste verandert mijn leven. En het mooie is: het is allebei evangelie.

Wat is er voor jou goed aan het goede nieuws?

(Fotocredit: Jonathan Moreau, creative commons)

2 thoughts on “Wat is er goed aan het goede nieuws?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.