Matthijs den Dekker

Stel vragen, zoek God, reis mee. Verhelder je blik. | Een blog sinds 2013

Jezus vult het gat in je leven (niet) op

2 reacties

Woorden hebben kracht. Taal heeft kracht. Dat is waarom ik schrijf en gefascineerd ben door taal en woorden. Ik vind het prachtig om mooie zinnen te zien of een artikel te lezen waarin iemand kraakhelder iets uitlegt dat ik nooit helemaal begrepen heb. Soms is de manier waarop we woorden geven aan dingen bepalend voor hoe we ernaar kijken. Denk aan het verschil tussen de woorden vrijheidsstrijders of terroristen als het over de berichtgeving rond Palestijnen gaat.

Vaak zijn het niet alleen de woorden die gebruiken die vormen hoe we naar iets kijken, maar ook de beeldspraak die we gebruiken. Tegenwoordig kan het bijvoorbeeld echt niet meer om een evangelisatieactie te omschrijven als een crusade, een kruistocht, zoals Billy Graham deed.

Bodemloze put

Maar goed, ik wilde het vandaag voornamelijk hebben over één metafoor, één vorm van beeldspraak, die voor mij laatst verrassend anders werd ingevuld. Het gaat dan om de metafoor van ‘het gat in je leven’. Ieder mens heeft een gat in zijn of haar leven waar van alles in verdwijnt. Je probeert het te vullen met liefde van anderen, met seks, met succes, maar alles verdwijnt in die bodemloze put en je blijft zoeken naar iets dat dat lege gevoel opvult. Dat is de beeldspraak die we gebruiken voor ‘mensen die God niet kennen’.

Je hoort vaak dat Jezus of God dat gat opvult, maar misschien is die metafoor net niet helemaal correct. Het lijkt dan of Jezus alles oplost. Die vult het gat van je leven op en dan heb je niets anders meer nodig. Dan is je lege gevoel opgelost. In zekere zin klopt die beeldspraak ook, maar tegelijk vind ik het een beetje bleek. Jezus is alles wat je nodig hebt en de rest stelt dan niet zo veel meer voor. Als we die metafoor net even anders verwoorden, biedt het ruimte voor de kleur, geur en smaak van ‘de rest’.

Bodem

De andere metafoor is deze: Jezus geeft je gat een bodem.

Het is niet zo dat je dan geen liefde van anderen meer nodig hebt, of plezier, of bevestiging, of succes. Maar wel dat al die dingen terechtkomen in een put met een bodem, waar het neervalt en kan groeien en bloeien. Dat betekent ook niet dat je er maar van alles in kan blijven gooien wat rot is, maar als je met Jezus leeft, kom je daar vanzelf achter.

Vaak proberen we ons gat te vullen met dingen die in feite goed zijn, maar op zichzelf niet vullen. Die dingen krijgen juist meer waarde als er een bodem is. Door de bodem van Jezus’ relatie met ons, groeien die andere dingen uit tot prachtige bomen. Ze kunnen hun kleur, geur en smaak afgeven aan ons leven.

Het is een ander gebruik van woorden, maar ik vind het fascinerend wat voor nieuwe ideeën en beelden nieuwe woorden oproepen.

 

(Fotocredit: Clem Onojeghuo, creative commons)

2 thoughts on “Jezus vult het gat in je leven (niet) op

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.