Matthijs den Dekker

Stel vragen, zoek God, reis mee. Verhelder je blik. | Een blog sinds 2013

Jezus is zo totaal anders, bizar en ontegenzeggelijk aantrekkelijk

Een reactie plaatsen

Waarom deed Jezus soms zo ráár? De verhalen van Jezus zijn bedekt met 2 millennia bijbeluitleg en  zo bekend geworden dat we niet meer zien wat voor bizarre dingen er in staan. Jezus is zo totaal anders dan mensen in die tijd verwachtten van een Messias. Hij is totaal anders dan wij verwachten van een heilig figuur. Hij is vaak totaal anders dan wat wij van Jezus gemaakt hebben.

Hoe radicaal anders de dingen zijn die Jezus zegt. Radicaal anders in zijn tijd. Soms radicaal anders dan de Jezus die we menen te kennen.

Ik heb ooit een serie gemaakt over de menselijke Jezus, om te onderzoeken wie die geaarde, levenden lijve Jezus was. Omdat ik zo snel alles maar vergeestelijk en vast zit in het beeld van Jezus die rustig, kalm bewogen, maar altijd beheerst door deze wereld liep (en nog net niet zweefde).

Liters wijn

Ik schreef: “Het fascineert me hoe Jezus geportretteerd wordt in films of theater. Ik heb zelf vaak Jezus of Jezusfiguren gespeeld en er sluipt snel iets sereens in. Jezus is de kalme, ietwat gereserveerde man, die altijd bewogen, maar licht peinzend en gekweld door het leven gaat, zelfs als hij tientallen liters wijn inbrengt in een feestje. Hij is vriendelijk, maar nooit uitbundig.”

Tientallen? Maak daar maar honderden van. Jezus kwam op een bruiloftsfeest en maakte tussen de 500 en 700 liter wijn voor een groep mensen die eigenlijk al te veel op hadden. Waarom? Om het feest te redden. Misschien om een punt te maken over overvloed in Gods Koninkrijk. Jezus werd door zijn vijanden weggezet als veelvraat en dronkaard (Matteüs 11:19), vast niet omdat hij steevast aan een glaasje druivensap nipte.

Verhalen van Jezus

Jezus vertelde bizarre verhalen. Deed soms dingen die volkomen willekeurig leken. Mensen vragen Petrus of Jezus wel de tempelbelasting betaalt. Jezus antwoordt feitelijk dat hij, en iedereen die kind van God is, dat niet hoeft te doen. Maar… “Laten we hen niet voor het hoofd stoten.” Vang de eerste de beste vis, doe zijn bek open, vind een munt en betaal voor jou en voor mij. (Mat 17:24-27) Wat?! Waarom?! Ook weer een verhaal wat waarschijnlijk bedolven is onder eeuwen uitleg, maar het is in eerste instantie gewoon bizar.

Het Koninkrijk waar Jezus over vertelt is zo anders dan het Koninkrijk dat mensen verwachtten. Het is ook vaak zo anders dan de manieren waarop wij nu het Koninkrijk proberen te ‘brengen’. Jezus vertelt het verhaal van een boer die een veld volzaait (Matteüs 13), waarna zijn vijand er onkruid tussen zaait. Het kwaad en het goede komt tegelijk op en wat zegt Jezus? Laat het kwaad ongemoeid, want je beschadigt het goede anders ook. “Ik reken er aan het eind van de tijd mee af.” Hou je niet bezig met het bestrijden van kwaad in het Koninkrijk, want je vernietigt het goede. Hoe vaak hoor je die boodschap vanaf de preekstoel?

Mysterie

Hoe meer ik dit soort dingen besef, hoe meer Jezus een raadsel wordt, een mysterie. Iets wat hij zelf ook prima vond, blijkbaar, getuige zijn uitspraak vooral niet over zijn wonderen te vertellen. Zijn Koninkrijk is een mysterie. Verborgen als zaad in een veld, een schat in een akker, zuurdesem in deeg (probeer dat maar eens terug te vinden!). Terwijl hij over zijn volgelingen zegt: Jullie moeten zichtbaar zijn, jullie zijn een stad op een berg, het licht in de wereld, het zout der aarde. Het Koninkrijk is verborgen, de inwoners moeten zichtbaar zijn.

Jezus was niet te vatten, zijn Koninkrijk was niet te vatten, zijn verhalen werden niet begrepen, zijn boodschap was tegengesteld aan alle hokjes, alle religie, alles wat mensen van een Messias verwachten. Zijn boodschap ging over sterkte door zwakheid, over kwaad verdragen en tegemoet komen, over overwinnen door de sterven.

Misschien is deze blog een beetje chaotisch, maar dat zijn mijn gedachten over Jezus ook. Dingen die ik vroeger dacht te begrijpen, of netjes in een doosje had gestopt, springen er weer uit. Jezus was in zijn tijd zo totaal anders dan mensen dachten en hij is nog steeds zo totaal anders dan de menselijke natuur zou bedenken. De bizarre menselijkheid van Jezus, de rare paradoxen van zijn Koninkrijk, de leven gevende boodschap van dood. Oog voor deze dingen geeft me steeds weer een nieuw beeld van God (iemand zin in een beeldenstorm?). Het geeft een levend, dynamisch, tintelend beeld van Jezus. Wat ik lees maakt hem steeds weer anders, bizar en ontegenzeggelijk aantrekkelijk.

 

(Fotocredit: Nilton Oliveira)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.