Matthijs den Dekker

Stel vragen, zoek God, reis mee. Verhelder je blik. | Een blog sinds 2013

jongeren in de kerk - onderzoek

Jongeren maken je kerk gezonder. 6 strategieën om ze te trekken en te houden.

2 reacties

Elke kerk heeft veel baat bij jongeren. Zoveel zelfs dat elke kerk vol zou moeten inzetten op het aantrekken en betrokken houden van jongeren.

Dat schrijven drie onderzoekers van het Amerikaanse Fuller Youth Institute in het boek Growing Young. Zij zochten uit wat een kerk daarvoor nodig heeft. En het antwoord is verrassend: flitsende diensten, een hippe dominee en een koffiebar in de kerk bungelen ergens onder aan het lijstje. Bovenaan? Daar vertel ik straks meer over.

Maar eerst die baat. ‘Mopperdemopper, moet het weer allemaal om jongeren draaien?’ Ja! Uit het onderzoek blijkt dat de kerken met veel jongeren meer vrijwilligers hebben, meer passie, meer vernieuwing, meer geld (!) en een gezondere kerk. Let op: dit zijn resultaten, geen aannames. Dus tenzij je geen groei, vernieuwing of passie wilt, is inzetten op jongeren een must. Interessant: Het versterkt de hele kerk, ook de andere generaties.

Jonger groeien

Maar wat staat er dan bovenaan het lijstje? Welke strategieën zijn er nodig om ‘jonger te groeien’? De schrijvers geven de volgende 6 strategieën, op basis van onderzoek naar kerken die goed zijn in het aantrekken en betrokken houden van jongeren.

Als Navigators LEF (waar we alles doen om jeugdwerkers en jeugdleiders te inspireren en op te bouwen) hebben we een serie blogs geplaatst waarin we het boek samenvatten en kerken praktische tips geven. Op mijn blog een kort overzicht; als je meer wilt lezen kun je naar de blogs van LEF of koop je het boek.

Strategie #1: Geef als leiders leiderschap door

Het beste wat je als leider kunt doen is je leiderschap doorgeven. Als leider heb je als het ware een sleutelbos vol taken, verantwoordelijkheden, maar ook capaciteiten, kennis en ervaring. Hou daar niet aan vast. Geef jongeren (gefundeerd) vertrouwen en verantwoordelijkheid. Daarmee geef je ze een sleutel voor hun eigen groei en ontwikkeling, door zelf te delen en te delegeren. Meer op de blog van LEF.

Strategie #2: Leef je in in je jongeren

Empathie is het codewoord. Probeer je in te leven in jongeren. Luisteren en begrijpen is daarin belangrijk. Jongeren stellen vragen als ‘Wie ben ik?’, ‘Waar hoor ik bij?’ of ‘Wat voor verschil maak ik?’. De kerk is de perfecte plek om die vragen te beantwoorden. Het vraagt wat moeite om de wereld van jongeren te begrijpen, maar geef empathie en je krijgt het terug. Meer op de blog van LEF.

Strategie #3: Neem Jezus’ boodschap serieus

Veel jongeren hebben een lauw en therapeutisch geloof dat niet standhoudt als het in de knel komt. Kerken die jongeren een geloof voor kunnen houden dat zich concreet richt op Jezus en zijn boodschap, vormen jongeren met een krachtig geloof. Het gaat dan over Jezus, het grotere verhaal van zijn Koninkrijk en wat dat betekent voor het hier en nu. Meer op de blog van LEF.

Strategie #4: Werk aan een warme gemeenschap

Jongeren kunnen niet zonder een plek waar ze gezien, geaccepteerd en gewaardeerd worden. Als kerk moet je bouwen aan een cultuur van warmte. Jongeren pikken dat razendsnel op en laven zich daaraan. In tegenstelling tot wat je misschien denkt, wil de jeugd van tegenwoordig graag leren van oudere generaties. Wees gastvrij, authentiek en zorgzaam en investeer in gemeenschap. Meer op de blog van LEF.

Strategie #5: Geef jongeren en jonge gezinnen overal prioriteit

Dit is de strategie waar alles om scharniert. Als dit niet lukt, uit onmacht of onwil (!), zul je met de andere ook niets bereiken. Jongeren moeten overal prioriteit hebben en daarmee ook de gezinnen. Want investeren in hun ouders biedt hun kinderen zelf ook veel. Zijn ouderen niet belangrijk? Zeker wel, maar als je de baat wilt hebben, moeten én mogen andere generaties ruimte maken. Meer op de blog van LEF.

Strategie #6: Wees de beste buren

Een van de kernvragen van jongeren was ‘Wat voor verschil maak ik?’. Een kerk die daarvoor ruimte biedt, heeft de aandacht van jongeren te pakken. Zelf als kerk verschil maken betekent het beste zoeken voor je stad en naaste. Het maakt daarmee niet uit of die naaste dichtbij of ver weg is; ruimte en genade voor de wereld raakt jongeren. Meer op de blog van LEF.

Met deze 6 strategieën zul je als kerk langzaam kunnen vernieuwen. Het gaat niet snel, het wordt niet makkelijk, maar als je volhoudt wordt je kerk relevanter, vitaler en aantrekkelijker. Iemand vatte het samen als: wees een gunnende kerk. Wat een mooi doel! Dit onderzoek laat zien dat het loont om een gunnende kerk te zijn.

Wil je hier concreet mee aan de slag? Deze samenvattende blog van LEF biedt nog tips voor dit proces.

2 thoughts on “Jongeren maken je kerk gezonder. 6 strategieën om ze te trekken en te houden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.