Matthijs den Dekker

Stel vragen, zoek God, reis mee. Verhelder je blik. | Een blog sinds 2013

Het Koninkrijk van de underdog en de verleiding van de Farizeeër

1 Comment

Hoe meer ik in de Bijbel over Jezus lees en probeer door te laten dringen wat er staat, hoe weerbarstiger de teksten soms worden. Jezus sprak over het komende Koninkrijk, riep op tot bekering, tot eenheid, tot verzoening met God. Hij roept mensen naar zich toe, zoekt verbinding, maar zegt soms dingen die vooral afstoten. Hij windt zich op over de Farizeeën en neemt het op voor de underdog, de zondaar, de tollenaar, de overspelige.

De verleiding van de Farizeeër

Ik herken me vaak in de Farizeeër. Het waren mensen die hun geloof serieus namen. Die zochten naar hoe ze God in hun leven konden dienen. Gegoede mensen met levens die rond het geloof draaiden. Ze waren op de goede weg, maar sloegen daarin soms compleet de verkeerde richting in en vielen voor de verleiding van hoogmoed.

Jezus zegt dat ze anderen onnodige lasten opleggen, maar zelf hun eigen regels niet houden. Hij beschuldigt hen ervan menselijke tradities te vereren en niet door te hebben waar het God werkelijk om gaat. Ze laten zich voorstaan op hun voorbeeldig geloof.

Voor mij veel te vaak herkenbaar. Ik ben een blanke, weldoorvoede jongeman, met een rustig en geordend leven, behorend bij het rijke deel van deze wereld. Ik neem mijn geloof serieus en zoek naar hoe ik God kan dienen. Ik zou in veel dingen bij het groepje van de Farizeeën ingedeeld worden en ben vatbaar voor hun verleidingen. Ik weet vaak net zo goed wat anderen moeten doen en vergeet naar mezelf te kijken.

Het Koninkrijk van de underdog

De sympathie van Jezus ligt keer op keer bij de underdog. Bij de mensen met rommelige levens. De mensen die weten dat ze God nodig hebben om hun leven op de rit te krijgen. Hij trekt op met de tollenaars, de landverraders. Hij zegt eerst tegen een overspelige dat Hij haar niet veroordeelt en maant haar daarna pas te stoppen met haar zondig gedrag. De zaligsprekingen gaan over slachtoffers, over zachtmoedigen, over verslagenen.

In Lukas 14 lezen we de gelijkenis waarin gasten uitgenodigd zijn voor een maaltijd, maar het met smoesjes laten afweten. De gastheer laat vervolgens de armen, kreupelen, lammen en blinden van de straat plukken om de maaltijd te eten. Hij is zeer expliciet in zijn doel: “Ik wil dat niemand die oorspronkelijk uitgenodigd was ook maar iets van deze maaltijd eet.”

Strijd

Ik maak me wel eens zorgen over het Koninkrijk van de underdog. Wat moet ik dan? Het gevoel bekruipt me dat ik eerder een van die mensen ben die oorspronkelijk uitgenodigd is, dan dat ik bij de categorie hoor die uiteindelijk de maaltijd eet.

Het is duidelijk dat ik niet de underdog ben. Wat is dan mijn plek? Ik ben er inmiddels wel van overtuigd dat ik er ook bij hoor. God houdt intens en volledig van mij en aanvaardt mij als zijn kind. Maar zijn Koninkrijk draait niet alleen om mij en mijn soort mensen. Niet alleen om mijn wereld. Voor de Farizeeër moeilijk te verteren en dus ook voor de Farizeeër in mij. Het zet me op scherp en maakt me hopelijk nederig. In het Koninkrijk van de underdog moet ik de strijd blijven aangaan met de verleiding van de Farizeeër.

 

(Fotocredit: Prime Jyothi, creative commons)

One thought on “Het Koninkrijk van de underdog en de verleiding van de Farizeeër

  1. Pingback: Dit is (g)een stemadvies uit Deuteronomium - Matthijs den Dekker

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.