Matthijs den Dekker

Stel vragen, zoek God, reis mee. Verhelder je blik. | Een blog sinds 2013

Door wie laat ik me vinden?

Door wie laat ik me vinden?

2 reacties

Laten we het allemaal eens omdraaien. Dus niet de vraag van die geijkte kerstpreek: Ben jij al op zoek naar Jezus? Laten we er voor het gemak van uitgaan dat Jezus al ergens in je leven is. In versimpelde kersttaal: Jezus is al in je hartje geboren. Of Hij nog steeds in een stalletje zit, omdat er in de rest van je leven nog geen plaats is, of dat hij inmiddels koning in het paleis van je hart is, maakt niet zoveel uit.

Met dat idee van ‘Jezus in jou’ in het achterhoofd, laten we het dan eens omdraaien. Word als Jezus en stel jezelf de vraag: Door wie laat ik me vinden? Hoe reageer ik als mensen op zoek zijn naar mij?

Jouw deur

Ik hou ervan als mensen vragen op een prikkelende manier omdraaien. Chiel Voerman deed dat in deze blog.

“Jezus werd ontdekt door de verschoppelingen van de aarde. De schoolverlaters en psychiatrische patiënten die het minst kwaad konden doen op het veld bij de schapen: laat jij je vinden door deze mensen? Wie kloppen er op jouw deur en hoelang duurt het voordat je open doet?”

Op z’n kop

De vraag prikkelt me en ik voel me betrapt (bedankt, Chiel!). Ik kan zo al drie momenten van de afgelopen week herinneren dat ik er niet was voor ‘verschoppelingen’ die me nodig hadden. Nee, ik laat me niet zo snel vinden door ‘deze mensen’. Ik stel mijn hart niet snel open voor die verschoppelingen. Laat staan dat ze me hulpeloos in een kribbetje zouden zien liggen.

Jezus zette in alles de wereld op z’n kop. Hij liet zien dat leiden betekent dat je moet dienen. Hij heeft het over de kracht van zwakheid. Zegt dat je beter kunt geven dan ontvangen.

En meteen bij zijn geboorte dus ook de verwachtingen op zijn kop. Een voerbak in Bethlehem, met bezoek van herders in de nachtdienst en erkenning van occultisten uit het Oosten.

Jezus in mij

Een collega van mij zei ooit tegen iemand die haar bewondering voor haar uitsprak: “Je bent geen fan van mij, je bent fan van Jezus in mij.” De dingen die mensen in haar zien zijn het gevolg van haar relatie met Jezus. Ik vond het een mooie manier van naar Jezus wijzen op een ontspannen, laagdrempelige manier.

Mensen zijn op zoek naar Jezus, naar jou, naar Jezus in jou. Naar mij, naar Jezus in mij.

Door wie laat ik me vinden? Een prikkelende vraag en gelukkig heb ik kerstvakantie om er even op te kauwen…

Ik wens je fijne feestdagen en veel geloof, hoop en liefde in het nieuwe jaar!

 

(Fotocredit: Matt Collamer)

2 thoughts on “Door wie laat ik me vinden?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.