Matthijs den Dekker

Stel vragen, zoek God, reis mee. Verhelder je blik. | Een blog sinds 2013

Hoe je je leven op de rots bouwt in plaats van op het zand

4 reacties

Soms verpesten zondagsschoolliedjes het oorspronkelijke verhaal voor je. Dan zing je als kind duizend keer zo’n liedje, onder leiding van een juf met lange rok en tamboerijn (ook wel ‘tante’ genoemd), en denk je dat je het wel weet. Tot het liedje een grove versimpeling blijkt en het verhaal anders ging dan je dacht. Bij mij was het echter één keer andersom. Het zondagsschoolliedje bleek zo’n vage abstractie te zijn, dat ik nu pas (26 jaar later) ontdek hoe concreet het verhaal eigenlijk is. Het gaat om het verhaal over bouwen op de rots en bouwen op het zand.

Het kinderliedje begint met een wijs man die zijn huis op de rots bouwde. Vervolgens kwam de storm. De regen daalde neer (in dit liedje valt regen niet, maar daalt) en het gebed steeg op (niet dat je dat laatste in de Bijbel tegenkomt), maar het huis op de rots stond vast. Vervolgens komt er een dwaas man. Hij bouwde zijn huis op het zand. In mijn hoofd had ik altijd een plaatje van het strand voor me, waar dan een huis op stond. Logisch dat dat instort. En gelukkig maar, want bij het omvallen mocht je heel hard in je handen klappen en op de grond vallen en dat was het hoogtepunt van het lied.

Iets met levenshuis

Maar dan de toepassing: “Bouw je levenshuis op Christus de Heer” zongen we. Jarenlang heb ik gedacht dat dat de boodschap van het verhaal was: bouw je levenshuis op Christus de Heer. Lekker abstract, want vager dan de term ‘levenshuis’ kan het bijna niet en hoe je dat dan moet bouwen kwam ook niet naar voren. Waarom Jezus opeens Christus de Heer heette, was me ook onduidelijk. Het is een leuk lied, daar niet van, maar het heeft het verhaal voor mij altijd abstract gehouden. Wist ik veel wat ik met dat levenshuis moest. Mooi verhaal, maar vaag.

Welk fundament?

Toen ik laatst weer las over Jezus die dit verhaal vertelde viel me opeens op hoe concreet het eigenlijk is. Jezus vraagt je niet je ‘levenshuis op hem te bouwen’, Hij stelt feitelijk de heel concrete vraag: Welk fundament leg jij voor je leven? In zijn beschrijving van de wijze man is Jezus ook behoorlijk praktisch. Hij vergelijkt de wijze man met iemand die ten eerste naar Jezus komt, ten tweede naar hem luistert en ten derde doet wat Hij zegt. Dat zijn al drie belangrijke stappen.

De concrete vraag is dus: welke keuzes maak jij nu, op dit moment, die als fundament dienen voor de rest van je leven. Welke keuzes maak jij nu in je verkering die als basis dienen voor je relatie en je huwelijk. Is dat de keuze van kwetsbaarheid en luisteren of de keuze van verstoppen en lust? Welke keuzes maak je nu die als basis dienen voor je geloof? Welke keuzes maak je nu die als basis dienen voor de rest van je carrière, je gezinsleven, je zelfbeeld? En baseer je je daarbij op wat Jezus zegt?

Jezus zegt in dit verhaal: Ik heb zinnige dingen te zeggen over die keuzes die jij maakt, die zoveel invloed hebben op de rest van je leven. Zou je naar me willen luisteren? Dat is bouwen op de rots, op een stevig fundament. Niks vaag gedoe over levenshuis, maar gewoon: welke keuzes maak je nu?

 

(Fotocredit: State Library Victoria)

4 thoughts on “Hoe je je leven op de rots bouwt in plaats van op het zand

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.