Matthijs den Dekker

Stel vragen, zoek God, reis mee. Verhelder je blik. | Een blog sinds 2013

Hond met geld

3 dingen die ik geleerd heb door het leven van giften

Een reactie plaatsen

Toen ik begon met mijn werk bij Athletes in Action heb ik me het eerste jaar kapot geërgerd aan geld. Ik wilde de wereld beter maken en volop in Gods Koninkrijk aan de slag. Maar waar draaide het eerste jaar vooral om? Geld. Van giften leven betekende voor mij dat ik veel meer dan ik wilde bezig was met geld en hoe ik dat toch vooral bij elkaar moest krijgen.

Inmiddels ben ik verder. Op 11 mei jongstleden was het precies 5 jaar geleden dat ik het AIA-kantoor binnenliep voor mijn eerste werkdag. (Bedankt! Felicitaties via mail, comments of Facebook; cadeaus graag even persoonlijk afleveren.) In die 5 jaar heb ik veel geleerd over geld en giften. In deze blog de 3 belangrijkste (ook voor mensen die niet van giften leven).

1. God gaat over geld

De meeste mensen weten dat Jezus opvallend vaak over geld en bezittingen sprak. Ik had daarbij altijd het idee dat God iets te zeggen had over hoe ik met mijn geld omga, maar vooral op een algemeen niveau. Niet je erdoor laten beheersen, blijmoedig geven, dat soort dingen. Wat ik echter geleerd heb is dat God heel concreet iets te zeggen wil hebben over mijn persoonlijke uitgavenpatroon.

God heeft deze wereld gemaakt en alles daarin is van Hem. Ook mijn geld en mijn bezittingen zijn van God. Dat betekent dat ik geen bezitter ben, maar beheerder. Beheerder namens God en daarom heeft Hij wat te zeggen. Niet in de zin dat Hij eens lekker aan gaat wijzen waar ik allemaal te veel aan uitgeef en wat er allemaal niet snor zit. Dat is de veroordelende God waar ik niet meer in geloof.

Ik geloof wel in de liefdevolle God, die het beste voorheeft met zijn kinderen. Daarom zal God tegen sommigen zeggen dat ze meer mogen genieten van hun geld en meer voor zichzelf mogen uitgeven. Anderen kunnen misschien meer vrijgevig zijn of spaarzaam. Zoals we Gods leiding vragen op andere gebieden van ons leven, is dit ook iets om in gebed naar te zoeken. Hoe meer ik besef dat God liefdevol, gul en genadig is, hoe meer ik me hierin durf over te geven.

2. Het belang van budget

Als je God iets te zeggen wil laten hebben over je geld, is het van belang dat je daar inzicht in hebt. Dat je weet wat er maandelijks binnenkomt en waar je het aan uitgeeft, of dat nu kleren, boodschappen, giften of medische kosten zijn. Het helpt je grip op je geld te houden, maar het is iets dat veel mensen bar moeilijk vinden. Zelf leerde ik het pas toen ik van giften ging leven en de vraag kreeg wat ik nou eigenlijk per maand nodig had.

Twee dingen zijn daarbij van belang: bijhouden wat je inkomsten en uitgaven zijn en een budget vaststellen met wat je in een jaar uit wilt geven. Het eerste geeft inzicht in waar je geld heengaat (en wat je dus bewust of onbewust erg belangrijk vindt) en het tweede geeft inzicht in waar je kiest dat je je geld aan uit wilt geven. Het zijn allebei praktische manieren om geldstromen concreet te maken, zodat je ze ook aan God voor kunt leggen en concreet voor kunt bidden.

Ik heb dus praktisch geleerd bij te houden wat mijn uitgaven en inkomsten zijn, daar per maand een overzicht van te maken en met die input jaarlijks een budget op te stellen. Elke keer als ik daarmee bezig ben, kan ik punt 1 in de praktijk brengen: God vragen wat Hij erover te zeggen heeft. Bijkomend voordeel is dat ik met al deze inzichten grip heb op mijn geld en meer kan genieten van wat ik heb, of het nu veel is of weinig.

3. Je investering is inspirerend

In eerdere blogs heb ik een aantal mythes ontmaskerd over het leven van giften (deel 1 en deel 2). Een daarvan is dat van giften leven net zoiets is als bedelen. Dat is niet waar. Ik werk en anderen investeren daarin door met elkaar te voorzien in mijn salariskosten. Ik hoop dat mensen dat doen omdat ze mij, mijn werk of Athletes in Action waarderen. Niet omdat ik zielig ben, of ze zich gedwongen voelen of wat dan ook.

Ik heb de afgelopen jaren aan de ontvangende kant ontdekt hoe inspirerend het is als mensen betrokken zijn bij wat je doet. Sommigen door meeleven en gebed, anderen door financieel te investeren. Geven om iets wat je raakt en waar je achter staat is een opbouwende ervaring voor zowel gever als ontvanger. Je bent samen deel van iets groters en van beide kanten is er de inspirerende ervaring van bouwen aan iets groters. Door deze ervaring ben ik zelf anders gaan kijken naar geven en hoop ik met mijn eigen giften en betrokkenheid ook weer anderen te inspireren in wat zij doen.

En daarmee zijn deze drie dingen die ik geleerd heb meteen ook mijn drie grootste tips op dit gebied:

  • geef je giften op een manier die zowel jou als de ontvanger kan inspireren
  • krijg inzicht in waar je geld heengaat en kies waar je je geld aan uit wilt geven
  • en de belangrijkste: luister naar wat God te zeggen heeft over je geld

 

(Fotocredit: Ed Yourdon, creative commons)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.