Matthijs den Dekker

Stel vragen, zoek God, reis mee. Verhelder je blik. | Een blog sinds 2013

Help! Een moslim in de kerk!

2 reacties

Mijn naam is Taariq en mijn vriend Sadiiq nam mij mee naar jullie kerk. Hij zei dat jullie ook in God geloven en dat jullie mooie maar soms rare dingen doen. Ik was nieuwsgierig en mijn vriend Saadiq is al eens bij jullie geweest, dus ik ging ook.

Het eerste wat ik zag was twee vrouwen bij de ingang. Ze staan daar bij een tafeltje en ze lachen naar iedereen en geven iedereen een hand en een papiertje. Ik wist niet of ik terug moest lachen – het is toch een kerk? Dan ga je toch niet lachen naar vrouwen?

We gingen zitten, op van die stoeltjes in rijen. Sommige stoelen waren leeg. Mensen deden heel vriendelijk. Iedereen allemaal aan het lachen. Ik weet niet waarom. Achterin de zaal was een klein podium met een piano en een paar mensen met microfoons die liedjes zongen. Wij konden alles zien want de stoelen waren naar hen gericht. Zij zelf keken niet echt naar ons. Toen kwam een man en die zei dingen in de microfoon. Hij gaf wat uitleg over wat we doen vandaag. Toen gingen we nog meer liedjes zingen, maar ik kende ze natuurlijk niet. Er waren ook andere mensen die niet meezongen.

We gingen aan het begin ook allemaal handen schudden met de mensen die bij jou in de buurt zaten. Iedereen ging elkaar de hand geven. Ik voelde me wel welkom. Ze gaven mij een hand, maar ik kende ze niet. Ik weet niet waarom iedereen zo blij keek de hele tijd.

Voor mij zaten een paar meisjes. Als we gingen zingen gingen ze een beetje meedansen. Het leek wel een disco. Dat vond ik raar. Echt heel raar. De liedjes gingen over liefde. Hoe moet je dan je richten op God? Ik begrijp niet hoe jullie mannen dat doen… echt waar. Ik miste respect.

Toen gingen we bidden. De man kwam weer op het podium en ging bidden en alle mensen gingen zitten en sommigen deden hun ogen dicht. Dat was net als bij ons. Dat voelde wel een beetje net zo. Hij ging ook vertellen uit jullie boek. Hij probeerde uit te leggen wat het betekent.

Maar wat ik ook zag – en wat ik niet begrijp – is dat er bij jullie geen respect is voor de heilige boeken. Jullie leggen het op de grond… of onder je stoel.. en dan ga je met je achterwerk zo erboven zitten op je stoel. Je legt het heilige boek in het stof van de grond, waar je zelfs met je eigen voeten niet op zou lopen. Daarom heb je toch schoenen aan? En ik zag dat de boeken die mensen hadden meegenomen oud waren en versleten. Hoe kan dat? Wat doe je er allemaal mee? Naast mij zag ik iemand die op de zijkant van zijn boek had geschreven met pen. Dat vind ik respectloos.

Ik weet het niet. Veel dingen vond ik raar. Het was wel een gezellige ochtend – met die koffie en die hapjes na het zingen. Ik vond het zingen ook mooi – echt mooi. Maar bij ons is er veel meer gericht zijn op God. Wij zorgen ervoor dat we niet worden afgeleid. Dat we niet kunnen worden afgeleid. We zijn een eenheid en dat doen we expres. Als we bidden – het maakt niet uit waar je vandaan komt of wat – we bidden allemaal hetzelfde gebed op dezelfde manier en ook in dezelfde taal. De taal van de heilige qur’an. Zo moet het zijn. Bij ons is er veel meer duidelijkheid. We zijn veel meer onderworpen aan de wil van God. Bij jullie is iedereen vrij. Niemand denkt eraan dat je een mens bent, dat je zo klein bent.

De man op het podium las in zijn boek over koning David. Over God, over God dienen. Ik vond het mooi. David ken ik wel. Hij doodde de reus Djalut met een slinger en een steen. Hij sprak over ontzag voor God. Over geloof in God dat meer waard is dan lichamelijke kracht. Dat is God zoals ik Hem ken. Jullie doen rare dingen, maar ik proefde jullie liefde voor God. Ik zie hoe jullie Hem willen dienen en volgen en hoe jullie Hem serieus nemen. Ik snapte veel in de kerk niet. Ik snap niet hoe jullie over Jezus kunnen geloven wat jullie over Hem geloven. Maar jullie zijn op zoek naar manieren om God te dienen, dat zie ik.

Met dank aan Mirjam den Dekker.

(Fotocredit: James Gordon, creative commons)

2 thoughts on “Help! Een moslim in de kerk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.