Matthijs den Dekker

Stel vragen, zoek God, reis mee. Verhelder je blik. | Een blog sinds 2013

Muziek die me raakt: Eddie Vedder – Society

Een reactie plaatsen

Zo af en toe kom ik ze tegen: liedjes waar ik kippenvel van krijg. Het is niet alleen goede muziek, maar het raakt me dieper. Het weet diepe verlangens te verwoorden of iets los te maken in mijn hart. De vakantieperiode is een mooie tijd om een aantal van die liedjes te delen. (Voor muziek die me eerdere jaren raakte, klik hier.)

Into The Wild, uitgekomen in 2007, is een film die je lang bijblijft. In ieder geval is de film mij wel lang bijgebleven. Chris McCandless is de wereld waarin hij leeft zat en maakt een radicale keuze. Hij laat alles achter en trekt de wildernis in. Daar komt hij anderen tegen, maar vooral zichzelf. De film gaat over radicaliteit, over anders leven dan de maatschappij van je vraagt, over op weg gaan zonder te weten waar je uitkomt, over het leven aangaan zonder te weten wat je tegenkomt. De film gaat over het leven. Een aangrijpend verhaal, omdat ik de gevoelens van de hoofdpersoon goed ken, maar hij een paar stappen verder gaat dan ik.

Onderdeel van de emotie van de film is de meeslepende soundtrack van Eddie Vedder (Pearl Jam). In een aantal prachtige liederen, zonder opsmuk, maar met indringende teksten en gitaarspel, geeft hij, net als Chris McCandless, zijn commentaar op de samenleving. Vedder kent de gevoelens van de hoofdpersoon ook goed en weet ze om te zetten in muziek.
Society is het beste voorbeeld van alles wat deze soundtrack zo goed maakt: indringende tekst, goede muziek, een diepe, rauwe stem en die emotie. Die emotie van alles achter willen laten, van gaan waar je voor wilt gaan, van het idee hebben dat je groter kunt leven dan je leeft, van de vraag waarom we zo veel geven om willen hebben.

 

 

 

Eddie Vedder – Society

It’s a mystery to me
we have a greed
with which we have agreed

You think you have to want
more than you need
until you have it all you won’t be free

Society, you’re a crazy breed
I hope you’re not lonely without me

When you want more than you have
you think you need
and when you think more than you want
your thoughts begin to bleed

I think I need to find a bigger place
‘cos when you have more than you think
you need more space

Society, you’re a crazy breed
I hope you’re not lonely without me
Society, crazy and deep
I hope you’re not lonely without me

There’s those thinking more or less less is more
but if less is more how you’re keeping score?
Means for every point you make
your level drops
kinda like it’s starting from the top
you can’t do that…

Society, you’re a crazy breed
I hope you’re not lonely without me
Society, crazy and deep
I hope you’re not lonely without me

Society, have mercy on me
I hope you’re not angry if I disagree
Society, crazy and deep
I hope you’re not lonely without me

(Fotocredit: Denny Ramone)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.