Matthijs den Dekker

Stel vragen, zoek God, reis mee. Verhelder je blik. | Een blog sinds 2013

Muziek die me raakt: U2 – Sleep Like a Baby Tonight

Een reactie plaatsen

Zo af en toe kom ik ze tegen: liedjes waar ik kippenvel van krijg. Het is niet alleen goede muziek, maar het raakt me dieper. Het weet diepe verlangens te verwoorden of iets los te maken in mijn hart. De vakantieperiode is een mooie tijd om een aantal van die liedjes te delen. (Voor muziek die me eerdere jaren raakte, klik hier.)

Ik heb diep respect voor U2. Voor de muziek die ze maken, de statements die ze neerzetten en de levensstijl die hebben. Ik heb ook diep respect voor Bono. Voor de teksten die hij schrijft, zijn streven naar een betere wereld en het geloof dat hij belijdt. Een nieuwe cd van U2 is een no-brainer. Ik hoef er niet over na te denken of ik die ga kopen of niet (ik koop nog cd’s…). Hun nieuwste cd heet Songs of Innocence en bevat veel mooie nummers. Er is echter een nummer dat me het meest raakt, waar ik kippenvel van krijg, dat in mijn hoofd blijft hangen als ik het gehoord heb.

Niet dat ik dat wil. Ik wil dit nummer vergeten, ik wil het uit mijn hoofd. Meestal gaan deze blogs over mooie muziek die me blij maakt of hoopvol stemt. Die een bepaald verlangen oproept of iets moois aanroert. Sleep Like a Baby Tonight is niet zo’n nummer. Maar wel waanzinnig goed. Het raakt me hoe Bono hier met misbruik in de kerk aan de kaak stelt. Op een subtiele manier: niet zwaar, niet dramatisch, maar klein, indringend, op bedrieglijk lichte muziek. Het kruipt des te meer onder de huid, vooral omdat het hele lied gaat over degene die gewoon nog lekker slaapt ’s nachts, zelfs ‘when the church is where the war is’. Het is een lied van pijn, van aanklacht, van wanhoop. De Kerk hoort anders te zijn, waarom is het nog niet zo?

U2 – Sleep Like a Baby Tonight

Morning, your toast, your tea and sugar
Read about the politician’s lover
Go through the day like knife through butter
Why don’t you
You dress in the colors of forgiveness
Your eyes as red as Christmas
Purple robes are folded on the kitchen chair

You’re gonna sleep like a baby tonight
In your dreams everything is alright
Tomorrow dawn’s like someone else’s suicide
You’re gonna sleep like a baby tonight

Dreams
It’s a dirty business, dreaming
Where there is silence and not screaming
Where there’s no daylight, there’s no healing
No, no

You’re gonna sleep like a baby tonight
In your dreams everything is alright
Tomorrow dawn’s like a suicide
But you’re gonna sleep like a baby tonight

Hope is where the door is
When the church is where the war is
Where no one can feel no one else’s pain

You’re gonna sleep like a baby tonight
In your dreams everything is alright
Tomorrow dawn’s like a suicide
But you’re gonna sleep like a baby tonight

Sleep like a baby tonight
Like a bird, your dreams will take flight
Like St. Francis covered in light
You’re gonna sleep like a baby tonight

 

(Fotocredit: U2Start, creative commons)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.