Matthijs den Dekker

Stel vragen, zoek God, reis mee. Verhelder je blik. | Een blog sinds 2013

niet serieus onbelangrijk in eigen ogen

Sta ik Gods werk in de weg door mezelf niet serieus te nemen?

2 reacties

Sta ik Gods werk in de weg door mezelf niet serieus te nemen?

Die vraag kwam laatst bij me op toen ik de Bijbel las. Het ging over Saul en Samuël en de bijbelvertalers hadden erboven gezet: ‘Saul verspeelt de gunst van God’. (Na het hoofdstuk, een paar bladzijden eerder, met de titel ‘Saul verspeelt de gunst van Samuel’ weet je dat er nu echt wat aan de hand is.)

Saul kreeg via de profeet Samuel een opdracht van God, maar voert die niet goed uit. Samuel had Saul eerder dus al ontvriend, maar nu is het God ook te bar. Saul is wat Hem betreft koning-af. Samuel moet het slechte nieuws brengen, is daar ook niet blij mee, wordt boos en schreeuwt het de hele nacht uit tegen God. Tot zover het kopje ‘Menselijke figuren’.

Onbelangrijk

Uiteindelijk is dit de vraag van Samuel aan Saul, ingeleid door een bijzonder interessante beschrijving van wat er blijkbaar van binnen bij Saul leeft:

“U mag dan in uw eigen ogen onbelangrijk zijn, toch staat u aan het hoofd van de stammen van Israël, nietwaar?” – 1 Samuel 15:17

Auw. Herkenbaar.

Hé Matthijs, je mag dan in je eigen ogen onbelangrijk zijn, toch heb je deze positie in de kerk.

Hé Matthijs, je mag dan in je eigen ogen onbelangrijk zijn, toch ben je vader en echtgenoot in dit gezin.

Hé Matthijs, je mag dan in je eigen ogen onbelangrijk zijn, toch heb ik je dit werk gegeven.

Nietwaar?

Verantwoordelijkheid

Nogal vaak vind ik mezelf in eigen ogen onbelangrijk. Ik heb in heel wat posities gezeten waar ik mezelf niet serieus genoeg nam. Waar ik te klein over mezelf dacht. Ach hè, het maakt toch niet uit wat ik wel of niet doe. Ik ben toch niet zo belangrijk. En omdat ik mezelf niet serieus neem, denk ik vaak dat het wel mee zal vallen, omdat ook God me niet zo serieus neemt. En dus prima zonder mij kan.

Dat klopt dus niet.

Het waren posities waar ik wel een bepaalde verantwoordelijkheid had. Uiteindelijk is de vraag aan Saul: Waarom heb je dan niet gedaan wat de Heer van je vroeg? Door waar ik mee bezig ben niet serieus te nemen, doe ik mezelf tekort en doe ik God tekort.

Ik heb een bepaalde positie en het helpt mezelf en anderen niet als ik dan klein over mezelf denk. Het is dus een oproep om mezelf serieus te nemen. Het kan iets in mij veranderen.

Serieus

Het is echter niet alleen negatief. Dit is geen bozig gemopper van een God die zich afvraagt waarom hij in ’s hemelsnaam mij op die plek heeft gezet.

God vraagt zich dat namelijk helemaal niet af.

Ik mag dan in mijn eigen ogen onbelangrijk zijn, in Gods ogen is dat anders. God ziet het belang van wat ik doe. God is serieus en verbindt consequenties aan mijn daden. Niet alleen in negatieve zin, ook in positieve. God ziet en snapt het belang van wie ik ben en wat ik toevoeg. Op alle plekken waar ik ben en ook als ik dat zelf niet zie.

Aansporing uit liefde

Het is belangrijk om te zien wat God ziet als Hij naar mij kijkt. En met moed en lef mijn eigen kijk op mezelf daarop aan te passen. Het is bij mij een lang proces om te beseffen hoe belangrijk ik ben in Gods ogen. En in de ogen van veel mensen om me heen.

Sta ik Gods werk in de weg door mezelf niet serieus te nemen? In zeker zin niet. Gods werk in deze wereld gaat wel door, met of zonder mij. Maar op een belangrijke andere manier wel. Gods uitspraak in deze tekst is voor mij een pittige vermaning, maar ook een aansporing uit liefde. Gods werk in mij kan soms flink belemmerd worden wanneer ik mezelf niet serieus neem.

Ik ben belangrijk, mijn werk is belangrijk, mijn positie is belangrijk. En datzelfde geldt voor jou.

Nietwaar?

 

(Fotocredit: Jasper van Lommel)

2 thoughts on “Sta ik Gods werk in de weg door mezelf niet serieus te nemen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.