Matthijs den Dekker

Stel vragen, zoek God, reis mee. Verhelder je blik. | Een blog sinds 2013

Foto bij blog onrust

Weet jij waar de onrust in je leven vandaan komt?

2 reacties

Ken je het? Je staat bij de kassa in de supermarkt en je probeert de kassamedewerker bij te houden met het inpakken van de boodschappen. Mij dat lukt dat nooit, maar ik probeer het altijd, want dan hoeven mensen niet op mij te wachten. Het gevolg is dat ik bezweet en gestrest raak. Het is een zo grote bron van onrust voor mij dat ik tegenwoordig zelfs met een volle kar naar de zelfscankassa’s ga om daar in mijn eigen tempo mijn boodschappen te bliepen. En waarom? Ten diepste, omdat ik vind dat ik niet lastig moet zijn en omdat ik de druk van verwachtingen van anderen voel.

Onruststokers

Iedereen kent onruststokers in het leven. Er zijn verschillende soorten. Je hebt de oppervlakkige, praktische dingen. Je werkt bijvoorbeeld in zo’n verschrikkelijke kantoortuin en wordt steeds gestoord door collega’s. Je smartphone piept en trilt en ding-dongt de hele dag. Er is altijd geluid om je heen: auto’s, sirenes, de tv die je buren de hele dag aan hebben staan. Het kan allemaal onrust geven.

Er is ook een diepere laag van onruststokers. Dingen die je bezig houden of waar je je zorgen over maakt. Onrust over of je baas eigenlijk wel tevreden over je is. Of je wel een goede vader of moeder bent. Of je wel genoeg aan je studie doet om later een goede baan te krijgen. Dingen die gaan over wie je bent en hoe je in het leven staat. Je voelt je onrustig ergens diep van binnen (en als je op mij lijkt probeer je van alles om dat weg te duwen). Maar het lukt niet en het blijft knagen.

Wie heeft jou verteld dat…?

Een persoonlijk voorbeeld. Een van de dingen die mij op deze diepere laag onrust geven is dat ik al heel mijn leven de vraag meedraag of ik er wel toe doe, of ik er wel bij hoor. Het gevolg is dat ik het moeilijk vind om mijn hart te laten zien aan anderen. Collega’s, mijn familie, vrienden.

Toen ik hier met iemand over praatte, haalde deze persoon Genesis aan. Na de zondeval wandelt God in de tuin van Eden en verstopt de mens zich. Ze zijn naakt en schamen zich daarvoor. God zegt dan tegen Adam en Eva: “Wie heeft jou verteld dat je naakt bent?” Oftewel: “Wie heeft jou verteld dat je je hiervoor moet schamen?”

“Matthijs, wie heeft jou verteld dat je hart niet de moeite waard is?” Ik kan je zeggen, dat klikte behoorlijk. Het is een leugen dat ik er niet toe doe en daarom mezelf niet hoef te laten zien. Het was niet de God van liefde die mij dat verteld heeft.

Het is voor mij een belangrijke vraag geworden in het zoeken naar rust: Wie heeft jou verteld dat…?

Diepere boodschap

Als we teruggaan naar die onruststokers, dan zijn er veel boodschappen waar we in geloven. Onder elke onruststoker zit een diepere boodschap. Bijvoorbeeld dat je recht hebt op comfort en gemak. Dat je bereikbaar moet zijn. Dat het niet oké is als je vrienden een zogenaamd leuker leven hebben. Dat je aan verwachtingen moet voldoen. Dat je verantwoordelijk ben voor je eigen geluk, ook als dat niet lukt. Of dus dat je niet lastig moet zijn, ook niet in de rij bij de kassa. Ongetwijfeld kunnen we met elkaar nog heel wat van dit soort dingen bedenken.

Onder veel van deze boodschappen zitten aannames. Je bent van waarde als… Je bent pas een goede collega als… Of een goede vader, moeder, zoon, dochter, als… Je doet er toe, als… Je mag er zijn, als…

Shalom

Ik geloof dat het leugens zijn. Hier komt die vraag terug: Wie heeft jou verteld, dat…? Het antwoord is confronterend. Vaak hebben we boodschappen van anderen, van de maatschappij, overgenomen en ons toegeëigend. Externe boodschappen zijn we intern gaan geloven. En dan hebben we nog onze eigen boodschappen en verwachtingen daar bovenop.

Wie heeft jou verteld dat…? Het antwoord is eigenlijk nooit: God. Want God is de God van shalom en leven. Door contact met hem kun je die interne boodschappen ontmaskeren als leugens. Wat zegt God over jou als mens? Wat zegt God over wat je doet? Die vraag aan Hem stellen en op zoek gaan naar het antwoord is het begin van een fundament van rust.

Deze blog verscheen eerder op de site van Navigators LEF. Het is een bewerking van mijn training tijdens het RESET-weekend: twee dagen waarin LEF je helpt om keuzes te maken die je dagelijks leven meer vrede, focus en gezonde ritmes geven. Het volgende RESET-weekend is van 8 tot 10 oktober en heeft nog een paar plekken vrij. Meer info en aanmelden kan hier.

2 thoughts on “Weet jij waar de onrust in je leven vandaan komt?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.