Matthijs den Dekker

Stel vragen, zoek God, reis mee. Verhelder je blik. | Een blog sinds 2013

Handen met modder - tastbaar

Ik verlang ernaar dat mijn 2018 een stuk platter wordt

1 Comment

Goede voornemens, ik ben ze nu al zat. Grote woorden, grote plannen, weg ermee! Ik geloof eerder in grote verlangens en grote dromen en vervolgens in goede gewoontes die klein beginnen en dan die aanleren. En weet je waarom ik grote woorden zo zat ben? Ik gebruik ze zelf vaak, maar bij mij zijn ze ook veel te vaak veel te leeg, te weinig tastbaar.

Abstracte toren

Ik denk abstract en ben daarom soms weinig praktisch. Ik ben van verheven ideeën, mooie plannen, diepe thema’s en een theoretische uitwerking. Als ik maar een plan heb staan, komt het goed, denk ik vaak. Totdat de praktijk komt. Ik wil bijvoorbeeld graag open kerk zijn, maar vind dat toch verrekte lastig. Ik geloof in liefde en aanvaarding, totdat ik het moet gaan doen.

“Dat wat ik wil doe ik niet, maar wat ik niet wil doe ik juist,” schreef iemand ooit. Kwam het bij Petrus misschien voort uit praktische impulsiviteit, bij mij gebeurt het als het echte leven opeens op de deur van mijn abstracte toren bonst. Nee dank u, volgende keer.

Verplatting

Mijn grote verlangen voor dit jaar is om mijn geloof tastbaarder te maken in de werkelijkheid van mijn leven. Ik ga voor de verplatting. Even wat minder verhevenheid en abstractie. Ja, ik geloof in aanvaarding, liefde, open kerk, vrijheid, vergeving, genade. Maar ik wil concreter.

Het is opvallend hoe raar tastbaar Jezus soms te werk gaat. Spuug met modder op de ogen om te genezen. Vingers in de oren voor hetzelfde resultaat. Een munt in de bek van een vis (!?). Schrijven in het zand, kauwen op koren, zweten van bloed, een vuurtje met visjes. Bloed en water. Brood en wijn. Aanraken, proeven, voelen.

Hoe dan?

En als je mijn intro ter harte hebt genomen, denk je nu: Mooie woorden, Matthijs, maar hoe ga je die omzetten in goede gewoontes? In, zeg maar, doen? Goede vraag!

Ik heb in mijn takenlijst de volgende taak opgenomen (op zich al een praktische daad!): ‘Elke week met aandacht stilstaan bij het tastbare van geloven.’ Dat kan te maken hebben met brood en wijn. Met rituelen. Oog voor de schepping. Door daden. Met spreken of met zwijgen. Ik weet het nog niet en zie wel hoe lang ik nog wat weet te bedenken. Als het kan deel ik de dingen op Facebook, om je mee te laten kijken. Als je ideeën voor me hebt, hoor ik ze graag. Hou me accountable.

Ik wens je veel aanvaarding, liefde, openheid, vrijheid, vergeving, genade toe in 2018. En als het ook voor jou is: ik wens je de concrete verplatting van al die dingen toe.

(Fotocredit: Eddie Kopp)

One thought on “Ik verlang ernaar dat mijn 2018 een stuk platter wordt

  1. Pingback: 4 praktische dingen die ik gedaan heb in mijn zoektocht naar tastbaar geloven - Matthijs den Dekker

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.