Matthijs den Dekker

Stel vragen, zoek God, reis mee. Verhelder je blik. | Een blog sinds 2013

Hoe de sabbat me helpt aan een goddelijk weekend

Een reactie plaatsen

Ik hou van rituelen en routines. Ze geven houvast en rust in de week en helpen me aan dingen te denken die ik normaal gesproken veel te snel vergeet. Dinsdagavond pizza-avond is er een van. Zelf pizza maken kost tijd, dus wordt het bijna automatisch een relaxte avond. Zelfs als mijn vrouw en ik besluiten om iets anders te eten hebben we inmiddels de gewoonte om in ieder geval die dinsdagavond vrij te houden om samen te chillen.

Sabbat

Het ritueel dat de afgelopen jaren echter het meest inhoud heeft gekregen in ons leven komt uit de Joodse traditie en draait om het idee van de sabbat. De sabbat is de zevende dag van de week die door God apart is gezet als rustdag. Omdat de Joodse traditie de dag rekent vanaf zonsondergang begint de sabbat op onze vrijdagavond en duurt tot zonsondergang zaterdagavond.

We hebben ooit besloten om onze eigen versie van dit ritueel in te voeren, omdat het een mooie traditie is om de week met God af te sluiten en het weekend bewust te beginnen. Het begint op vrijdagavond met het sabbatsmaal: het delen van brood en wijn, de week afsluiten, bidden en vooral samen lekker eten. De week glijdt van me af.

Rust is de norm

Gedachte achter deze traditie is dat de sabbat, de rustdag voor God is. Dan beseffen we dat we afhankelijk zijn van hem, dat niet alles om werk draait en dat God onze Schepper en Verlosser is. De sabbat heeft een rijke traditie. Ik heb hier te weinig ruimte om alle achterliggende gedachten en rituelen te behandelen (voor zover ik ze zelf al ken). Ik schreef al eerder over wat de sabbat vertelt over rust vinden bij God.

Ik kom tot rust tijdens het sabbatsmaal. Door te tijd te nemen voor bidden, brood en wijn, over de week praten kom ik in de weekendmodus. Elke week word ik herinnerd aan Gods werk en aan zijn opdracht om te rusten en te vieren. De Joden geloven dat de sabbat de kern is van de week. Je onderbreekt het werk niet voor de sabbat, je onderbreekt de sabbat voor werk. Rust is de norm.

De mens is op sabbat zoals hij bedoeld is. In rust, in contact met God, in contact met elkaar. De drukte van de week leidt daar alleen maar van af. Wat een heerlijke gedachte! Dit is hoe God ons bedoeld heeft. Ons bescheiden vrijdagavondritueel helpt me om dat te herinneren, elke week weer. Ik hou van rituelen en routines en dat sabbatsmaal wordt me met de week meer dierbaar.

Deze blog verscheen eerder op de site van Navigators.

(Fotocredit: Gregory Bourolias)

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.