Matthijs den Dekker

Stel vragen, zoek God, reis mee. Verhelder je blik. | Een blog sinds 2013

Bankje met uitzicht op stad

Schaamte van vroeger: Welk verhaal vertel je jezelf?

2 reacties

Toen mijn broer trouwde, kocht ik voor hem en zijn vrouw een cadeautje van 5 gulden en daar schaam ik me nog steeds voor. Ik was 18, ging studeren en vond dit wel een geschikt cadeau voor mij als zogenaamd ‘arme student’ (dat was ik niet). Het was het goedkoopste cadeau van hun verlanglijstje. Toen we op de grote dag de cadeaus gaven, kreeg het bruidspaar van familie en vrienden grote, dure cadeaus. Ik voelde me knap lullig. Ik besefte dat dit voor mijn broer een van de belangrijkste momenten in zijn leven was en dat ik me er zo goedkoop mogelijk van af had gemaakt. Niet cool. Ik vond mezelf stom en schaamde me voor mijn goedkope cadeau.

Ik wilde het goedmaken. Anderhalve maand later was de verjaardag van mijn nieuwe schoonzus. Ik pinde een flink bedrag, stopte het in een envelop met een kaart en schreef er een zoetsappige tekst op. Omdat ik niet wilde laten blijken dat ik me schaamde voor het huwelijkscadeau, vertelde ik niet waarom ik zo’n groot bedrag als verjaardagscadeau gaf. Voor mijn broer en zijn vrouw kwam het dan ook compleet uit de lucht vallen. Ze vroeg zich af of ik niet een vergissing had gemaakt, maar ik hield vol dat ik echt niet per ongeluk te veel geld in de envelop had gedaan. Op dat moment drong het tot me door: Ik probeerde mijn schaamtegevoel rond het ene cadeau weg te poetsen met het andere. In plaats van het gewoon te vertellen, gaf ik een ander cadeau dat buiten proporties was, alleen was het nu te veel in plaats van te weinig. Toen ik dat besefte, schaamde ik me nog meer.

Schaamte van vroeger

Veel mensen zullen dat herkennen: Dat ze nog steeds iets meedragen van vroeger. Iets dat mis ging, waar ze iets verkeerd deden of wat een grote blunder was, waar ze zich nog steeds voor schamen. Dit zou namelijk een leuke anekdote kunnen zijn over een sociale blunder van vroeger, maar dat is het niet. Ik zit er nog steeds mee in mijn maag. Nog steeds krijg ik een knoop vanbinnen als ik hieraan denk (en dat is best vaak). Ik schaam me nog steeds. En er zijn meer herinneringen waar ik dat bij heb.

Hoe kan het dat ik zoiets onbenulligs nog steeds zo diep voel? Ik heb het er wel eens over gehad met mijn broer en schoonzus. Niet heel diepgaand natuurlijk, want ik schaam me ervoor en dan praat ik er niet zo makkelijk over. Maar wel genoeg om te weten dat ze het niet erg vinden. Ze vonden het destijds raar, maar meer ook niet. Ze accepteren me, inclusief dit soort rare blunders. Het heeft voor hen geen enkele negatieve emotie of gevolgen voor hoe ze naar mij kijken.

Het verhaal dat we vertellen

Maar waarom voor mij dan wel? Het antwoord is simpel, maar kwam hard binnen: Ik accepteer het zelf nog niet.
De enige reden dat die schaamte van vroeger nu nog effect op me heeft is omdat ik het zelf nooit geaccepteerd heb. Ik blijf het mezelf verwijten en keer op keer komt dat verwijt terug. En voel ik het weer in mijn maag als ik eraan denk.

Het heeft te maken met het verhaal dat we over onszelf vertellen. Niet aan anderen, maar aan onszelf. Steeds als ik aan dat cadeau denk, klinkt ongeveer dit verhaal: ‘Ja, dat was stom. Eerst te goedkoop, daarna te duur, dat sloeg helemaal nergens op. En je durfde er niet eens gewoon over te praten. Terecht dat je je daarvoor schaamt. Het is ook typisch iets voor jou. Je bent iemand die steeds de plank misslaat en je moet heel hard je best doen om daar bovenuit te stijgen. Maar, eerlijk gezegd, ik denk dat je altijd zo iemand zal blijven. Zo ben jij nu eenmaal. Terecht dat je je schaamt, dit verhaal is een goed voorbeeld van hoe belachelijk jij bent. Trouwens, iedereen om je heen is het met me eens.’

Gods verhaal

Dit verhaal is niet Gods verhaal over mij. Dit verhaal is ook niet het verhaal over mij van mensen om me heen. Iedereen om mij heen accepteert mij zoals ik ben, behalve ikzelf. Ik denk zelfs dat dit niet mijn verhaal over mij is. Ik wil dit verhaal in ieder geval niet mijn verhaal laten zijn. Het wordt tijd voor Gods verhaal.

Misschien vertel je jezelf ook dit soort verhalen en blijven herinneringen malen. Misschien is het in jouw geval wel het verhaal dat mensen om je heen over jou vertellen. Er is echter een maar: Het is niet Gods verhaal. En daarom hoeft het niet het verhaal te zijn dat je jezelf vertelt. Ik ontdek steeds meer van Gods verhaal over mij. Het verhaal dat me leert mezelf te accepteren en vertelt dat het niet nodig is me te blijven schamen. Ik moet mezelf Gods verhaal blijven vertellen en op zoek gaan naar hoe dat verhaal gaat. Soms gaat dat beter dan andere keren. Vaak vergeet ik te luisteren naar Gods verhaal. Terwijl ik ondertussen wel weet hoe dat verhaal begint. Het begint namelijk met deze zin: “Jij bent mijn geliefde kind, in jou vind Ik vreugde.”

(Fotocredit: Namphuong Van)

2 thoughts on “Schaamte van vroeger: Welk verhaal vertel je jezelf?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.