Matthijs den Dekker

Stel vragen, zoek God, reis mee. Verhelder je blik. | Een blog sinds 2013

bordje stemlokaal bij blog stemadvies

Dit is (g)een stemadvies uit Deuteronomium

Een reactie plaatsen

Als het je gelukt is de eerste vijf/zes boeken van het Oude Testament vers voor vers door te worstelen, is het tijd voor een borrel (of een hele sterke koffie). Het is me nogal wat: lijsten, geslachtsregisters, veroveringen, volkerenmoord en vooral: wetten, veel wetten. En regels. Wetten en regels.

Nu zijn die wetten op zich best interessant, al worden ze vaak herhaald. Ze zeggen iets over wat God belangrijk vindt (anders maak je er geen wet van) en dat is nuttige informatie. Al vind ik de strafmaat vaak wat streng (“Is je zoon opstandig en onhandelbaar? Stenigen!” Er zouden weinig pubers overblijven), maar dat is een heel ander verhaal, voor misschien een andere blog.

Voorbeelden

Veel van die wetten gaan over eerlijkheid. God ziet het en zal het belonen, staat er vaak bij. Veel wetten gaan ook over respect voor mensen en zwakkeren en dan lekker praktisch. Een paar voorbeelden uit Deuteronomium 23 en 24 (waar in de NBV het kopje ‘Diverse voorschriften’ boven staat, wat ik dan ook wel weer grappig vind te midden van een compleet wetboek).

“Als u een verdwaald rund of schaap van een ander aantreft, moet u daar niet de schouders over ophalen, maar het hem meteen terugbezorgen.”

“Het is verboden een handmolen of maalsteen in pand te nemen, want daarmee neemt u iemands leven in pand.”

Over leningen: “Als iemand zo arm is dat hij zijn overkleed moet afstaan, mag u zich daar ’s nachts niet mee toedekken. Voor zonsondergang moet u hem terugbrengen, zodat hij onder zijn eigen overkleed kan slapen.”

“Een dagloner, die het al moeilijk genoeg heeft, mag u niet uitbuiten. U moet hem nog diezelfde dag, voor zonsondergang, uitbetalen.”

“Van weduwen mag u het overkleed niet in pand nemen.”

“Wanneer u bij de wijnoogst druiven plukt, mag u niet alles nog eens nalopen. De rest is voor de vreemdelingen, weduwen en wezen.”

Het gaat over het ruimte bieden voor vreemdelingen en armen. Over het niet als onderpand accepteren van iets dat voor een arme een eerste levensbehoefte is. Het gaat over respect voor mensen, omdat het mensen zijn. Het gaat over zorg en de ander iets gunnen.

Bedenk dat…

Er komt een zinnetje regelmatig terug in deze teksten, bijna als een refrein.

“Bedenk dat u zelf slaaf bent geweest in Egypte totdat de Heer, uw God, u heeft bevrijd. Daarom gebied ik u zo te handelen.”

God gebiedt zijn volk om goed te doen, om belangen van armen in het oog te houden, om ruimte te bieden aan gemarginaliseerden, omdat zij dat ook ooit waren. Zij waren ooit slaaf, zij waren ooit vreemdeling, zij werden ooit onderdrukt. Houd rekening met anderen, omdat je vroeger ook zo was.

Kraakhelder

Als Gods wetten iets laten zien van wat Hij belangrijk vindt, moeten gelovigen daar als de kippen bij zijn.

En dat is waar deze blog politiek wordt. Woensdag mag je stemmen. Volgens mij geven deze teksten uit Deuteronomium een helder stemadvies, zonder een stemadvies te geven.

Er zijn partijen, mensen en voorstellen die ingaan tegen ‘diverse voorschriften’ uit de Bijbel. Ingaan tegen eerlijkheid, ingaan tegen respect voor armen en zwakkeren, ingaan tegen zorg voor vreemdelingen. De problemen in de samenleving zijn complex en verschillende partijen (en christenen binnen verschillende partijen) gaan er op diverse manieren mee om, dat snap ik. Sommige scheidslijnen in de politiek zijn ook echter kraakhelder.

Als je gaat stemmen woensdag, bedenk dan dat je zelf slaaf bent geweest totdat je God je heeft bevrijd. Hou rekening met armen, omdat je zelf ooit ook niets bezat. Houd rekening met vreemdelingen, omdat je ook vreemdeling bent. Heb respect voor mensen, omdat ze mens zijn. Omdat God je heeft bevrijd.

 

(Fotocredit: Sebastiaan ter Burg)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.