Matthijs den Dekker

Stel vragen, zoek God, reis mee. Verhelder je blik. | Een blog sinds 2013

3 tips die mij helpen om vaker nee te zeggen

Een reactie plaatsen

Twee paar ogen kijken me aan. Een inschrijfformulier stevig in de hand. Ik heb hier absoluut geen zin in en zoek naar een smoes om te kunnen zeggen dat ik dit niet ga doen. “Eh, ik weet niet helemaal of ik geschikt ben voor deze cursus.” “Onzin, iedereen is hier geschikt voor!” Stilte, ogen, druk. Tja, dat was mijn laatste argument en voor ik het doorheb staat mijn naam op het formulier en heb ik me aangemeld voor een cursus waar ik geen tijd voor heb en geen zin in heb.

Nee zeggen. Ik ben niet de enige die daar moeite mee heeft. Het heeft te maken met een drang naar aanvaarding, met grenzen stellen en met zelfdiscipline. Ik wil geliefd zijn en zeg daarom ja. Ik weet niet wat ik zelf wil en zeg daarom ja. Ik weet dat ik er geen tijd voor heb, maar vind het wel echt heel erg leuk. En daarom zeg ik ja.

Nee zeggen is moeilijk. Je hebt het idee dat je verantwoording af moet leggen en alleen nee mag zeggen als je een geldige reden hebt. Dat klopt niet. Waar je dan in feite mee bezig bent, is de ander toestemming te vragen voor je nee-zeggen. “Nee, ik kan niet, dit is mijn reden. Vind je dat goed genoeg om jouw verzoek te weigeren?” Soms is dat terecht (als iets expliciet je verantwoordelijkheid is, of als je een belofte na moet komen) maar meestal niet.

Er is veel hulp voor mensen die geen nee kunnen zeggen. In deze blog deel ik drie tips die mij persoonlijk helpen. Ze zijn bedoeld voor mensen bij wie het ten koste van zichzelf gaat. Deze blog is niet voor mensen die eens wat vaker ja zouden moeten zeggen…

1. Zeg ja tegen iets anders

Als je ergens ja op zegt, zeg je ook ergens nee tegen. Voor mij was het een openbaring. Als ik ja zeg tegen een opdracht waar ik eigenlijk te druk voor ben, zeg ik dus feitelijk nee tegen de tijd te kunnen nemen om mijn werk goed te doen. Algemener: als ik ja zeg tegen iets wat voor anderen belangrijk is, kan het zomaar zijn dat ik daarmee uiteindelijk nee zeg tegen dingen die voor mij belangrijk zijn. Omgedraaid: denk na over waar je ja tegen zegt als je nee zegt. Toen ik me daar bewust van werd, werd opeens duidelijk wat een ja me zou kosten en was het makkelijker om nee te zeggen.

2. Zeg op een vriendelijke manier nee

Er waren periodes waarin ik oefende in nee zeggen. Ik hoorde mezelf: “Nee, dat kan niet”, “Nee, dat lukt me niet”, “Nee, dat wil ik niet” of “Nee, dat is niet mogelijk”. Gevolg was dat mijn collega’s (en ikzelf) moeite begonnen te krijgen met de negatieve vibe die om me heen hing. Ik was echter vastberaden om vaker nee te zeggen, ook al voelde ik me enorm bot.

Stephen Covey geeft de tip om vriendelijk nee te leren zeggen. Dat klinkt dan ongeveer als volgt: “Tjonge, wat cool dat je hiermee bezig bent en ik voel me vereerd dat je me hiervoor vraagt. Het ziet eruit als een fantastisch project, maar ik kan er om allerlei redenen helaas niet aan meewerken. Maar wel leuk dat je aan mij dacht.” Zoiets. Voor mij een flinke verlaging van de drempel om nee te zeggen. Zonder botheid, zonder verantwoording, zonder smoesjes.

3. Stel je grenzen ruim

Vaak stellen we grenzen bij de kleinst mogelijk ruimte die we belangrijk vinden. We trekken een lijn bij waar we vinden dat het echt te ver gaat. Ik heb de neiging toe te geven en ja te zeggen tot het op een punt komt waar ik denk: Dit is zo belangrijk, hier stel ik mijn grens. Het gevolg is dat je je grenzen stelt bij de kleinst mogelijke ruimte voor jezelf. Alles wat nog net kan laat je toe en bij de kleinst mogelijke ruimte zeg je nee. De rest is ten slotte niet echt belangrijk. Toch?

Het punt is echter dat niet alleen de grote belangrijke dingen bepalen wie je bent. Je stelt grenzen om meer ruimte te krijgen. Ook in de kleine keuzes en de zogenaamd onbelangrijke dingen definieer je jezelf. Door je grenzen krap te stellen, geef je een deel van jezelf op. Door je grenzen ruim te stellen, creëer je ruimte waarin je zelf in grote en kleine dingen je eigen keuzes kunt maken.

 

Het blijft voor mij moeilijk om nee te zeggen. Dat zal waarschijnlijk blijven zolang ik me onzeker voel en aanvaard wil worden. Mijn belangrijkste uitdaging is dus om daaraan te werken. Deze tips helpen me in ieder geval om nu ook al vaker nee te zeggen.

Wat zijn jouw tips om vaker nee te zeggen?

(fotocredit: Martijn van Exel, creative commons)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.