Matthijs den Dekker

Stel vragen, zoek God, reis mee. Verhelder je blik. | Een blog sinds 2013

De menselijke Jezus: Jezus als veelvraat en dronkaard

2 reacties

Jezus was een levensgenieter. En op de een of andere manier is dat een raar beeld voor me. Voordat ik erover na ging denken (in het kader van mijn zoektocht naar de menselijke Jezus) had ik de neiging om Jezus vooral heel serieus te zien. Hij ging naar maaltijden, maar daar was Hij vooral een Jezus die minzaam glimlachend, volkomen beheerst en serieus te midden van een groot feest met een uitgestreken gezicht statements maakt en aan een glaasje rode wijn nipt. Als ik er meer over nadenk kan dit niet kloppen en doet het af aan de menselijkheid van Jezus.

Jezus werd door Farizeeën beschimpt als veelvraat en dronkaard, nooit als strenge asceet. Blijkbaar hield Hij van eten en drinken, van met vrienden aan een maaltijd zitten en connecten. Lachen, praten, luisteren, Petrus plagen met zijn grote mond. Jezus moet van het leven genoten hebben.

Meevieren met vreugde

Een paar weken geleden schreef ik over de menselijke en lichamelijke zwakheid van Jezus. Jezus was volledig onderworpen aan de beperkingen van het menselijk lichaam, maar wat mij betreft is genieten van het leven de andere kant van die medaille. ‘Volledig menselijk’ betekent niet alleen meevoelen met onze verleidingen, maar ook meevieren met onze vreugde.

In de Bijbel komen we het af en toe tegen, maar roept het door de stijl van schrijven bij mij zelf vaak weinig emotie op en lees ik eroverheen. We lezen dat Hij zich verheugt, dat Hij blij verrast is. Momenten van tederheid, van feestvreugde. Bij één gelegenheid lezen we dat Jezus een luide vreugdekreet laat horen, waarin Hij het uitschreeuwt: “Vader, wat fantastisch wat hier gebeurt!” We lezen dat Jezus aandacht heeft voor de kinderen en ze bij zich haalt en zegent. Als wij al zo kunnen genieten van een klein kind dat rondhuppelt, van de zon op ons gezicht, van een goed boek of mooie muziek, dan kan ik me niet anders voorstellen dan dat Jezus dat ook had. Dat Hij genoot van de wind in zijn haren en het schuim van het water op zijn gezicht, in een bootje op het meer van Galilea. Genietend van zijn schepping, van de mensen om hem heen, van gesprekken met anderen.

Genieten van de schepping

Het kan gevaarlijk zijn om vanuit mijn eigen menselijkheid dingen op Jezus’ menselijkheid te projecteren, omdat we niet alles vanuit de Bijbel kunnen invullen. Toch helpt het mij om te beseffen dat Jezus mens was en daarmee niet alleen de zwakte van menselijkheid kende, maar ook de vreugde ervan gekend moet hebben. Voor een mens die zo dicht bij God is, moet Hij enorm genoten hebben van deze wereld.

Jezus was erbij bij de schepping. Wat moet Hij verwonderd zijn geweest om van zo dichtbij in zijn schepping rond te lopen! Wat moet Hij verheugd zijn geweest om nu, net als zijn schepselen, de wereld die Hij gemaakt heeft vanuit menselijk perspectief te zien. Philip Yancey schrijft dat God, door Jezus’ menswording, op de een of andere manier leerde, ontdekte, wat leven als mens nu werkelijk inhoudt. Yancey beschrijft het in termen van onze worstelingen, maar die andere kant is er ook. Ik weet niet of God, voor Hij in Jezus mens werd, ooit geweten heeft hoe het is om als mens gras onder je voeten te voelen. Hij schiep gras en voeten, maar de sensatie heeft Hij nooit concreet gevoeld.

Ik schreef eerder dat het een troost is te weten dat God ons verleidingen en worstelingen kent omdat Jezus als mens die heeft gekend. Ik vind het een heerlijke, troostrijke, levensrijke gedachte dat God in Jezus kennisgemaakt heeft met het menselijk genot van de schepping, van de natuur, van mensen. Dat Hij daarin ook mee kan voelen. Niet alleen met mijn slechte momenten, maar ook met mijn allerbeste. Hij deelt in mijn vreugde en geniet van mijn genieten. En het wordt nog beter als je beseft dat het die Jezus is, die veelvraat en dronkaard genoemd wordt, die ons uitnodigt voor een feestmaal op het moment dat de tijd stopt en de eeuwigheid begint. Dat wordt wat!

2 thoughts on “De menselijke Jezus: Jezus als veelvraat en dronkaard

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.