Matthijs den Dekker

Stel vragen, zoek God, reis mee. Verhelder je blik. | Een blog sinds 2013

foto bij blog impact

3 veranderingen in je denken voor meer impact

Een reactie plaatsen

Ik heb in mijn Evernote een mapje met de naam ‘Inspirerend’. Daarin bewaar ik dingen die me inspireren. Af en toe blader ik er doorheen om terug te kijken naar wat er allemaal in staat. Op dit moment staan er 116 notities in, variërend van een aantal woorden ‘Waak over je hart’, tot foto’s van boekenpagina’s met een mooie quote, tot lappen tekst van anderen of mijzelf. Af en toe deel ik wat ervan op Facebook.

Impact

Toen ik er onlangs weer doorheen scrolde, bleef mijn aandacht hangen bij een blog van Donald Miller die ik jaren geleden bewaard had. Hij heette ‘3 Keys to Ruling the World’. Het gaat over drie veranderingen in hoe je in het leven staat, die je helpen om meer impact te hebben.

Toen ik het weer las, besefte ik hoezeer ik deze 3 aansporingen zelf weer nodig heb. Een goede reden voor een blog om het met anderen te delen. Veel dingen die ik schrijf zijn eigenlijk ook voor mezelf; dat geldt dus ook voor deze blog. De originele blog staat niet meer online, dus ik bied hier mijn eigen vertaling en verwoording, met de praktische tips die Donald Miller er ook bij geeft.

1. Ga van vage naar heldere ambities

Veel van de groten der aarde leefden een betekenisvol leven, omdat ze duidelijk hadden wat ze wilden bereiken. Martin Luther King wilde gelijke rechten, Churchill wilde Hitler verslaan, Moeder Theresa wilde de allerarmsten waardigheid geven. Iedereen wist duidelijk waar ze voor stonden, omdat ze zelf duidelijk hadden waar ze voor stonden. Om impact te hebben, is focus nodig en voor focus hen je heldere ambities nodig.

Donald Miller: “Pak een vel papier en schrijf daarop je belangrijkste ambities. Denk erover na en bid ervoor. Alleen al hierdoor zul je een overtuigender persoon worden. Probeer dit te doen zodra je dit artikel uit hebt. Het zal niet lang duren voordat de mensen om je heen je als leider beginnen te zien, simpelweg omdat je heldere ambities hebt.”

2. Wees niet conflictmijdend, maar ga conflicten aan

Alle grote personages maken een conflict door. Zonder conflict krijg je een saai verhaal, zonder karakterontwikkeling. Dat geldt niet alleen voor films en boeken, maar ook voor het echte leven. Hoe meer we conflict vermijden, hoe minder impact we zullen hebben. Conflict is nodig voor groei en voor helderheid.

Donald Miller: “Vermijd je conflict? Stel je dingen uit? Zoals iets goedmaken met iemand? Schrijf 3 dingen op die je vermijdt, doe ze vandaag en morgen leef je al met minder stress. Bovendien is het goed voor je zelfrespect. Mensen met een groot karakter gaan makkelijk én vreedzaam conflicten aan.”

3. Kies betekenis boven plezier

Natuurlijk is plezier niet verkeerd, het is vaak juist erg goed. Maar als plezier, gemak, comfort de drijfveer van ons leven is, leven we uiteindelijk een triest verhaal. Je kunt ervoor kiezen om je ambities meer betekenis te geven. Dan gaat het niet alleen om jou, maar ook om anderen. En als betekenis en plezier botsen, zal kiezen voor betekenis de meeste impact hebben.

Donald Miller: “Als je leven alleen over plezier gaat, draag je niet veel bij aan het leven van de mensen die je lief zijn. Zorg ervoor dat je eigen ambities uit je hart komen. Kies ervoor te verlangen naar een geweldig huwelijk, naar een liefdevolle familie, een goede luisteraar te zijn, een beschermende leider te zijn.”

 

Ik verlang naar meer impact op de wereld. Deze drie aansporingen van Donald Miller zetten me weer op scherp. Waar verlang ik naar? Wat heb ik nodig om daar te komen?

 

(Fotocredit: Shalaka Gamage)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.