Matthijs den Dekker

Stel vragen, zoek God, reis mee. Verhelder je blik. | Een blog sinds 2013

Leef je in je eigen verhaal of in dat van die Prins op een ezel?

Een reactie plaatsen

Vandaag is het tijd voor een verhaal.

Stel je voor: je bent een prinses. En, want het gaat om jou, je bent natuurlijk wonderschoon. Zoals gebruikelijk met prinsessen zit je opgesloten in een toren en is je taak te wachten op de prins die je komt bevrijden. Dus wacht je. Je hoort af en toe geruchten dat de prins onderweg is naar je toren. Je stelt je voor hoe hij er uitziet, rijdend op zijn nobel ros, klaar om jou te bevrijden. Op een dag komen er mensen naar je toren. Ze vertellen je dat de prins er echt aan komt, vandaag!

Dit is het moment waarop je je hele leven hebt gewacht. Je staat voor het raam dat uitkijkt over het bos, de heldere zon omlijnt elk boomblad met een gouden gloed, de vogels tsjilpen hun lied, als daar uit het bos je prins op komt doemen. Jouw prins, rijdend op zijn… Wacht even…!? Rijdend op een ezel?

Is dit echt jouw prins? Hij is niet zo knap als je dacht. Hij kan ermee door natuurlijk, maar toch… En wat is dat met dat ezeltje? Dit is duidelijk niet de prins van jouw verhaal. Dit is niet de prins waar je op hoopte.

Ondersteboven

Laten we het verhaal hier even pauzeren en gaan kijken naar een andere Redder, ook op een ezeltje. Dit bruggetje (ezelsbruggetje!) leidt naar Johannes 12:12-19, de intocht in Jeruzalem. Ik schreef eerder over de metafoor van God als ijsberg, die één is en één verhaal vertelt in de geschiedenis. Ik schreef ook over wat we in deze tekst lezen over waarom Jezus niet de Messias is die mensen verwachtten (hij kwam nederig op een ezeltje en hij werd geslacht als Pesachlam). Vandaag komt dit samen.

Jezus was niet de Messias waar mensen op wachtten, niet de Messias van hun verhaal. God schrijft echter door de geschiedenis heen een ander verhaal. Het is een ondersteboven verhaal, een revolutionair, tegencultureel, onlogisch verhaal over een ondersteboven Koninkrijk. Het is namelijk het Koninkrijk waar de laatste de eerste is en waar kracht is in zwakheid. Dat Koninkrijk waar de armen zalig genoemd worden en we worden uitgenodigd de andere wang toe te keren. Het is een Koninkrijk van Leven, gebouwd op dood, sterven, de minste zijn, verloren zijn. En de enige manier om dit Koninkrijk van Leven binnen te gaan is door te beseffen en erkennen dat je de minste bent, klein bent, verloren bent en ergens ook wel dood.

Niet heldhaftig

Het verhaal waar we mee begonnen is geen sprookje. Het is helemaal niet leuk om prinses te zijn. Alles wat je kunt doen is wachten. Verder niets, jouw taak is om gered te worden. De deur open te doen en de prins binnen te laten. Maar dat is niet heldhaftig. Klopt, jij bent ook niet de held van dit verhaal. Dat is die prins.

De mensen in Jeruzalem zagen deze man op een ezeltje en beseften binnen een paar dagen dat dit niet de Messias was waar ze op hoopten. Het lukte ze niet hun verhaal in te passen in Gods verhaal.

Happy ending

Hoe zit dat met jou?

Wat is het verhaal dat je jezelf vertelt? Maar al te vaak zijn de verhalen die ik mezelf vertel degene waar ik de held ben. Ik sta in de spotlights. Maar weet je, als ik die verhalen echt doordenk, lopen ze niet goed af. Ik ben de held, maar ergens in het verhaal komt mijn trots op de proppen. Mijn hebzucht, luiheid, jaloezie, onzekerheid. Het gaat de verkeerde kant op en ik doe mensen pijn. Het lukt me maar niet om een verhaal naar een happy ending te brengen, als het van mij afhangt.

Ik heb een ander verhaal nodig, Gods verhaal. En als ik naar anderen kijk en naar de samenleving, denk ik dat we allemaal Gods verhaal nodig hebben.

Zoals ik schreef kun je het Koninkrijk van God binnengaan door te erkennen dat je dood bent. Het gaat over sterven aan jezelf en toegeven dat iemand anders, namelijk God, een beter verhaal vertelt.

Sterven aan jezelf

Eerst nog een paar gedachten over dat sterven aan jezelf. Dit wordt namelijk nogal eens misbruikt. Sterven aan jezelf betekent niet je kop dichthouden en alles slikken. Het betekent niet mensen keer op keer over je grenzen laten gaan. Ook niet dat je nooit meer iets mag willen of verlangen en altijd maar gedwee en meegaand bent. En dit allemaal omdat je toch niet zoveel waard bent, toch? Dat is niet wat sterven aan jezelf betekent.

Het betekent wel: laat je eigen verhaal los. Het verhaal waar jij de held bent. Laat de verhalen van anderen over jou los. Verhalen die je vertellen dat je nooit zo wordt als die-en-die of die je vertellen dat je echt wat beter je best moet doen voor Jezus/genezing/aanvaarding. Laat de verhalen los van de wereld waar we in leven. Gods Koninkrijk is radicaal anders dan het verhaal van deze tijd over succes en meetellen en het recht van de sterkste.

Sterven aan jezelf is goed nieuws. Want als je klaar bent om elk ander verhaal los te laten, als je klaar bent om gevonden en gered te worden door de Prins op het ezeltje, dan leer je om in Gods verhaal te leven.

Oneindige waarde

Gods verhaal is een verhaal van liefde, van hoop, van een toekomst voorbij de laatste dag. God vertelt een groot verhaal over jou. Een verhaal van schoonheid en oneindige waarde. Het gaat over intieme liefde voor jou, voor wie je bent.

Trouwens, vergis je niet: Het is niet makkelijk. Als je in Gods verhaal leeft, zul je toch soms je kop moeten houden. Of over je grenzen laten gaan. Het kan betekenen dat je bepaalde wensen en verlangens radicaal uit je leven moet verwijderen. Maar, en dat is een grote maar, niet vanuit een gevoel van waardeloosheid, maar als een gevolg van het besef dat je oneindig waardevol bent voor God.

Die Prins op dat ezeltje, is dat de Prins die je zoekt? Durf je te sterven aan je eigen verhaal en in Gods weergaloze verhaal te gaan leven? Dat is namelijk de grote vraag: In wiens verhaal ga jij leven?

 

Deze blog is een bewerking van een deel van mijn preek in Vineyard Groningen over de intocht in Jeruzalem. Je kunt eventueel de hele preek (in het Engels) beluisteren op de site van Vineyard Groningen (leuk als podcast!).

(Fotocredit: Alice Alinari)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.