Matthijs den Dekker

Stel vragen, zoek God, reis mee. Verhelder je blik. | Een blog sinds 2013

Cat has great expectations

Verwachtingen, teleurstelling en hoe het anders kan

1 Comment

“Als je geen verwachtingen hebt, kun je ook niet teleurgesteld raken.” Ik heb een soort haat-liefdeverhouding met deze uitspraak. Haat omdat ik het een verschrikkelijk idee vind om geen verwachtingen meer te hebben. Liefde omdat ik hem vaak zelf gebruik. Ik heb een hekel aan teleurstelling en ik ben vaak teleurgesteld in mijn verwachtingen. Voor mij geen goede voornemens. Het begin van een nieuw jaar is een geijkt moment voor verwachtingen die teleur zullen stellen.

Het is een jojo-effect. Als ik hoge verwachtingen heb, loopt dat regelmatig uit op teleurstelling. Dus: Geen hoge verwachtingen meer. Het gevolg daarvan is dat ik passief word. Ik verwacht niets, en doe dan ook niets. Na een tijdje word ik gek van mijn passiviteit: Er moet iets veranderen. Bij het volgende wat ik ga doen, heb ik weer hoge verwachtingen…

Er zijn twee soorten verwachtingen

Wat ik nooit besefte, is dat er twee soorten verwachtingen zijn. Het eerste zijn verwachtingen van hoe dingen zullen gaan, het tweede zijn verwachtingen van hoe je wilt dat dingen zullen gaan. Ze lijken soms erg op elkaar, maar het verschil zit hem in de focus. Bij verwachtingen van hoe dingen zullen gaan, ga je uit van hoe omstandigheden buiten jezelf zullen zijn. Bij verwachtingen van hoe je wilt dat dingen gaan, ga je uit van wat je zelf wilt bereiken, welke invloed je zelf uit wilt oefenen.

Een voorbeeld: ik ga naar een feestje met mensen die ik niet ken. Voor een introvert als ik een angstaanjagend scenario. In de eerste categorie zitten verwachtingen als: mensen zullen mij aardig vinden, er hangt een sfeer waardoor ik opeens makkelijker met vreemden praat of het zal zo leuk zijn dat ik nieuwe vrienden maak. In de tweede categorie zitten verwachtingen als: ik ga met een aantal mensen een praatje maken over hun gezin, ik ga enthousiast vertellen over mijn werk of ik ga degene die het feestje geeft helpen het tot een succes te maken.

Het is een opluchting

Vaak zijn mijn verwachtingen van situaties een mengelmoes van beide soorten. Zoals je in het voorbeeld wel ziet, zijn het eerste soort verwachtingen (van hoe dingen zullen gaan) vaak groter, meeslepender en makkelijk dan het tweede soort (wat je wilt bereiken). Die dringen zich dan ook vaak naar de voorgrond.

Wat doen we dan met die uitspraak? “Als je geen verwachtingen hebt, kun je ook niet teleurgesteld raken.” Die uitspraak klopt heel erg voor het eerste soort verwachtingen: weg met die verwachtingen over omstandigheden waar je toch geen invloed op hebt! Het is een hele opluchting deze verwachtingen los te laten en ze niet meer naar de voorgrond te laten dringen. Het is ook een opluchting in plaats daarvan andere verwachtingen te hebben. Waar heb ik invloed op, hoe kan ik zorgen dat deze avond (of dit jaar) geslaagd wordt? Wat kan ik zelf doen?

Dit verschil in verwachtingen scheelt een hoop stress en een hoop onnodige teleurstelling. Je kunt in de tweede categorie alsnog hoge verwachtingen hebben en daarin je dromen willen verwezenlijken. Het verschil is dat je er dan zelf mee bezig bent, in plaats van ervan uitgaan dat de omstandigheden goed zullen zijn.

 

(Fotocredit: David Flores, creative commons)

One thought on “Verwachtingen, teleurstelling en hoe het anders kan

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.