Matthijs den Dekker

Stel vragen, zoek God, reis mee. Verhelder je blik. | Een blog sinds 2013

10 tips voor je wandel met God (van de Vierdaagse Nijmegen)

3 reacties

Volgende maand gaat het weer van start: de Vierdaagse Nijmegen. Vier dagen lang lopen duizenden mensen rondjes rond Nijmegen, blaren verbijtend en aan het eind is er dan iets met gladiolen en opluchting. Een groot evenement waar je, naar het schijnt, wel echt even serieus voor moet trainen. Het is geen ommetje met de hond, zeg maar.

Daarom geeft de organisatie van de Vierdaagse Nijmegen tips om goed door de Vierdaagse heen te komen. Laten die tips nou ook verrassend goed van toepassing zijn op je (ge)wandel met God!

Luister naar je lichaam

‘Luister’ goed naar je lichaam en neem, indien nodig, een stapje terug. Soms doe je zoveel voor God, dat het je je gezondheid kost. Overvraag jezelf niet, doe wat minder. Onderhoud een liefdesrelatie met God en niet alleen een werkrelatie.

Warming up

Neem tijd om te leren. Begin met passie aan avonturen met God, maar neem de tijd om te groeien en te leren. Als je bijvoorbeeld wilt gaan vasten, ga dan niet meteen 40 dagen naar de woestijn. Verhoog het tempo wanneer je spieren warm zijn geworden.

Voeding

Wanneer je intensiever gaat wandelen, is het belangrijk dat je voldoende eet zodat je over genoeg ‘brandstof’ beschikt. Je kunt het alleen volhouden als je regelmatig goed voedsel binnenkrijgt. Lees, bid, luister en laad op.

Wandel in een gevarieerd tempo

Elk leven kent seizoenen. Seizoenen van knallen en seizoenen van rust en bijkomen. Er is een tijd voor alles onder de zon. Herken het seizoen waarin je zit en pas je leven erop aan. Raak je tijdens het wandelen vermoeid, stop dan niet, maar loop even in een lager wandeltempo.

Samen wandelen

Tochten maken met een collega-wandelaar die hetzelfde wandeltempo prettig vindt, kan erg gezellig zijn. Samen zie je meer en hou je het beter vol. We zijn gemaakt om in relaties te leven. Pas echter op dat je niet met iemand meeloopt die sneller gaat dan jij.

Gevarieerde routes

Kijk af en toe eens over muur. Er is meer dan je eigen kerk en je eigen beleving. God gaat met iedereen een andere weg. Het maakt je rijker in je geloof. Slingerende wegen bieden ook afwisseling, aan lange rechte stukken lijkt soms geen einde te komen.

Neem de tijd

Neem de tijd om je wandeling te maken. Breng rust aan in je leven met God. Geloven wordt omschreven als een wedloop, maar je leven met God is geen wedstrijd. Het gaat er vooral om om vol te houden tot de finish.

Maak een planning

Weet waar je naar op weg bent. Kijk af en toe vooruit en vraag God of Hij je wil laten zien waar Hij je wil inschakelen. Schrijf eventueel op waar je voor bidt, of wat God tegen je zegt. Op die manier kun je ook nog eens terugkijken wanneer je welke afstanden liep.

Train onder diverse weersomstandigheden

Leven als christen is niet per se makkelijk. Het kan flink regenen, de temperatuur kan variëren van tamelijk fris tot extreem hoge temperaturen. Bereid je voor, zodat je door kunt gaan als de weg moeilijk wordt.

Loop met rugzak en balletje of stokje

Je voorkomt dikke vingers tijdens het wandelen door te lopen met een balletje, verfrolletje of een stokje met touwtje in de hand. Zorg voor de juiste tools en de juiste houding. Je hoeft het niet allemaal zelf te doen, anderen gingen je voor en bedachten oplossingen voor problemen.

3 thoughts on “10 tips voor je wandel met God (van de Vierdaagse Nijmegen)

 1. Mooi Matthijs wandelen met God, Amén! maar ik worstel met dat de vierdaagse van Nijmegen meer een carnavals optocht is geworden mensen verkleed…met muziek die verre weg is van dat wat God horen wil. Hoe gaaf zou het zijn wanneer er opwekking of gospel door de spiekers komt in plaats van wereldse muziek over sex,drank en vooral feesten?
  Een utopie om dat te denken?
  En de media dost het ook uit in een sensatie verhaal. Ik schrik er (steeds meer) van hoe de meesten toch écht vergeten zijn wat wandelen met God inhoud.
  Ik wil graag weer meedoen in 2019, en Jezus licht uitstralen.
  Of is het beter dat ik juist niet meedoe en vanaf de bank ga bidden hiervoor?

  • Ha Arenda,

   Mijn eerste reactie zou zijn: lekker meedoen. Je vindt het leuk (ga ik van uit :-)), het is een mooi evenement en je kunt inderdaad als Jezus-volger meedoen. Wat mij betreft hoeft alles eromheen wat jou niet aanstaat geen invloed te hebben op jou en jouw wandelplezier. Het heeft zeker geen invloed op je identiteit in Jezus. Het is ook niet zo dat je door mee te doen, gedrag van anderen goed zou keuren of zo.
   Je kunt bidden op de bank, maar je kunt ook al wandelend bidden!
   Bedankt voor je reactie! Laat nog even weten of je er wat mee kunt.

   • Beste Matthijs,

    Heb je een goede vakantie gehad?

    Na aanleiding van jou laatste zin een reactie.
    Ik vind je antwoord eerlijk gezegd wat summier.
    Ik had gehoopt dat je jou antwoord wat zou onderbouwen met Gods woord en daarbij behorende teksten die jou laten weten dat het prima is om mee te doen.
    Ik denk dat God ons door Jezus heen zoveel vrijheid geeft, maar dat niet alles goed voor ons is.
    Ja ik vind het leuk, maar dat zijn zoveel dingen! En dat betekent niet dat we zomaar alles wat ons leuk lijkt kunnen volgen.
    Ik worstel met dat het een ‘extreme’ uitoefening van sport is en een aanslag op je lichaam.
    Ons lichaam is een tempel van de Heilige Geest, en als Jezus volger mogen wij volgens mij uit dragen dat we zonder grote prestaties ook geliefd zijn.
    We mogen in die Geest wandelen.
    ‘De vrucht van de Geest is echter: liefde, blijdschap, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, geloof, zachtmoedigheid, zelfbeheersing. Daartegen richt de wet zich niet. Maar wie van Christus zijn, hebben het vlees met zijn hartstochten en begeerten gekruisigd. Als wij door de Geest leven, laten wij dan ook door de Geest wandelen. Laten wij geen mensen met eigendunk worden, elkaar niet uitdagen en benijden.’
    ‭‭Galaten‬ ‭5:22-26‬ ‭HSV‬‬

    ‘En hierdoor weten wij dat wij Hem kennen, namelijk als wij Zijn geboden in acht nemen. Wie zegt: Ik ken Hem, en Zijn geboden niet in acht neemt, is een leugenaar en in hem is de waarheid niet. Maar ieder die Zijn woord in acht neemt, in hem is werkelijk de liefde van God volmaakt geworden. Hierdoor weten wij dat wij in Hem zijn. Wie zegt in Hem te blijven, moet ook zelf zo wandelen als Hij gewandeld heeft.’
    ‭‭1 Johannes‬ ‭2:3-6‬ ‭HSV‬‬

    Het volk Israël liep 40 jaar door de woestijn en deed het met veel gemopper, verwijdering van God, ze hadden hun eigen feesten, ideeën of reis plannen.
    Maar God bleef trouw!

    Het heeft geen invloed op mijn identiteit in Christus zeg je.
    Amén! Dank je wel dat je dit zegt.
    En toch denk ik.. waar we onze focus op leggen dat groeit.
    Natuurlijk heeft dat wat we zien of meemaken invloed. Maar de vraag is wat doen we er mee?
    Ik wil me in alles focussen op onze Schepper. En ja..dan loop ik op roze woensdag wel eens met het schaamrood op mijn kaken.
    Toch integreert het me om mee te blijven doen en het verschil te mogen maken.
    Feesten op onze eigen manier.
    Wandelen ís leuk.
    4x 40 is zwaar, en een uitdaging om goed voor mijzelf te blijven zorgen.
    Sta jij komend jaar weer aan de start?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.