Matthijs den Dekker

Stel vragen, zoek God, reis mee. Verhelder je blik. | Een blog sinds 2013

10 tips voor je wandel met God (van de Vierdaagse Nijmegen)

4 reacties

Volgende maand gaat het weer van start: de Vierdaagse Nijmegen. Vier dagen lang lopen duizenden mensen rondjes rond Nijmegen, blaren verbijtend en aan het eind is er dan iets met gladiolen en opluchting. Een groot evenement waar je, naar het schijnt, wel echt even serieus voor moet trainen. Het is geen ommetje met de hond, zeg maar.

Daarom geeft de organisatie van de Vierdaagse Nijmegen tips om goed door de Vierdaagse heen te komen. Laten die tips nou ook verrassend goed van toepassing zijn op je (ge)wandel met God!

Luister naar je lichaam

‘Luister’ goed naar je lichaam en neem, indien nodig, een stapje terug. Soms doe je zoveel voor God, dat het je je gezondheid kost. Overvraag jezelf niet, doe wat minder. Onderhoud een liefdesrelatie met God en niet alleen een werkrelatie.

Warming up

Neem tijd om te leren. Begin met passie aan avonturen met God, maar neem de tijd om te groeien en te leren. Als je bijvoorbeeld wilt gaan vasten, ga dan niet meteen 40 dagen naar de woestijn. Verhoog het tempo wanneer je spieren warm zijn geworden.

Voeding

Wanneer je intensiever gaat wandelen, is het belangrijk dat je voldoende eet zodat je over genoeg ‘brandstof’ beschikt. Je kunt het alleen volhouden als je regelmatig goed voedsel binnenkrijgt. Lees, bid, luister en laad op.

Wandel in een gevarieerd tempo

Elk leven kent seizoenen. Seizoenen van knallen en seizoenen van rust en bijkomen. Er is een tijd voor alles onder de zon. Herken het seizoen waarin je zit en pas je leven erop aan. Raak je tijdens het wandelen vermoeid, stop dan niet, maar loop even in een lager wandeltempo.

Samen wandelen

Tochten maken met een collega-wandelaar die hetzelfde wandeltempo prettig vindt, kan erg gezellig zijn. Samen zie je meer en hou je het beter vol. We zijn gemaakt om in relaties te leven. Pas echter op dat je niet met iemand meeloopt die sneller gaat dan jij.

Gevarieerde routes

Kijk af en toe eens over muur. Er is meer dan je eigen kerk en je eigen beleving. God gaat met iedereen een andere weg. Het maakt je rijker in je geloof. Slingerende wegen bieden ook afwisseling, aan lange rechte stukken lijkt soms geen einde te komen.

Neem de tijd

Neem de tijd om je wandeling te maken. Breng rust aan in je leven met God. Geloven wordt omschreven als een wedloop, maar je leven met God is geen wedstrijd. Het gaat er vooral om om vol te houden tot de finish.

Maak een planning

Weet waar je naar op weg bent. Kijk af en toe vooruit en vraag God of Hij je wil laten zien waar Hij je wil inschakelen. Schrijf eventueel op waar je voor bidt, of wat God tegen je zegt. Op die manier kun je ook nog eens terugkijken wanneer je welke afstanden liep.

Train onder diverse weersomstandigheden

Leven als christen is niet per se makkelijk. Het kan flink regenen, de temperatuur kan variëren van tamelijk fris tot extreem hoge temperaturen. Bereid je voor, zodat je door kunt gaan als de weg moeilijk wordt.

Loop met rugzak en balletje of stokje

Je voorkomt dikke vingers tijdens het wandelen door te lopen met een balletje, verfrolletje of een stokje met touwtje in de hand. Zorg voor de juiste tools en de juiste houding. Je hoeft het niet allemaal zelf te doen, anderen gingen je voor en bedachten oplossingen voor problemen.

4 thoughts on “10 tips voor je wandel met God (van de Vierdaagse Nijmegen)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.