Matthijs den Dekker

Stel vragen, zoek God, reis mee. Verhelder je blik. | Een blog sinds 2013

wijn bij blog welbehagen

De tekst die me de afgelopen weken regelmatig bezig heeft gehouden (spontane trilogie #3)

2 reacties

Je weet aardig wat van mij, als je deze site volgt. De vorige weken heb ik je laten delen in mijn worsteling en zoektocht rond het vinden van rust in mijn identiteit als kind van God. God zegt: “Het hoeft even niet.” En blijft aan het beitelen, prikken en porren in mijn leven, omdat hij uit is op mijn hart.

Ik wil nog één ding delen over deze zoektocht en daarmee blijkt deze blog het derde deel te worden in een spontane trilogie. Ik wil een bijbeltekst met je delen die me de afgelopen weken regelmatig bezig heeft gehouden.

Komt-ie:

“Dus eet je brood met vreugde, drink met een vrolijk hart je wijn. God ziet alles wat je doet allang met welbehagen aan.”
Prediker 9:7

Muziek

Deze woorden zijn voor mij als de pianomuziek die ik soms onverwacht op een station hoor als ik uit de trein stap, gehaast en in werkmodus, om de volgende trein of bus te halen. Oh ja, er is nog iets anders dan reizen en doorgaan en 3 minuten overstaptijd.

Verder weet ik niet zo goed wat ik over deze tekst moet zeggen. Hij spreekt namelijk voor zichzelf. Hij is ook lekker ongenuanceerd en dan heb ik vooral de neiging te waarschuwen. Wat als iemand deze blog leest en denkt: Mooi, welbehagen bij alles wat ik doe! Dan moet ik waarschuwen dat God niet alles goed vindt. En zo. Want dan haal je deze tekst uit de context van zo’n beetje de hele Bijbel.

Maar deze tekst spreekt voor zichzelf en is mijn pianomuziek op het station. Maar ook, toch, niet uit angst, echt niet, iets meer over deze tekst in de context van het bijbelboek en in de context van mijn eigen leven.

Dood

De context van deze tekst is de dood. “Geen mens kan in de toekomst zien. Hij weet alleen dat ieder mens hetzelfde lot wacht.” Maak je niet druk over of je het wel goed doet. Later staat er ook: doe wat je hand vindt om te doen. Ga niet lopen twijfelen over of het allemaal wel Gods wil is. Of het in zijn plan past.

Want, zo zegt Prediker, je leeft maar één keer. En je gaat sowieso dood. Dus waarom moeilijk doen?
God vindt het namelijk gewoon cool als je met Hem leeft. Geniet van het leven met de vrouw die je bemint. “Wat de wijzen en rechtvaardigen tot stand brengen, is in de hand van God.”

Leven

Ik beschouw mezelf als een wijze en rechtvaardige. (Heeft te maken met mijn identiteit als kind van God.) De context van deze tekst in mijn leven gaat over precies die rust waar ik eerder over schreef. Ik wil heel graag iets tot stand brengen! Maar doe ik het wel goed voor God? Moet ik niet meer dit of minder dat? Moeilijk, moeilijk, denken, denken. Die context bedoel ik. Die dus in de hand van God blijkt te liggen.

Prediker herinnert mij eraan wat mijn deel van de taak is. Mijn brood (pizza, couscous, brinta) eten met vreugde. Met een vrolijk hart mijn wijn (druivensap, koffie, bier) drinken. Genieten van het leven met de vrouw (kinderen, familie, vrienden, collega’s) die ik bemin. Doen wat mijn hand (hoofd, laptop, bullet journal) vindt om te doen. De kramp loslaten.

Waarom?

God ziet alles wat ik doe allang met welbehagen aan.

…allang(!)

 

(Fotocredit: Kelsey Knight)

2 thoughts on “De tekst die me de afgelopen weken regelmatig bezig heeft gehouden (spontane trilogie #3)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.