Matthijs den Dekker

Stel vragen, zoek God, reis mee. Verhelder je blik. | Een blog sinds 2013

foto hek bij blog wet

De wet van God is geen hek om een weiland

4 reacties

God is volledig licht, er is in Hem geen duisternis. Gods liefde wordt niet gekleurd door eigenbelang, onzekerheid of machtsgevoel. Zijn uitgestrekte hand komt zonder voetangels, addertjes (daar komen we nog op terug!), haken of ogen. Als mens kan ik me dat niet voorstellen. Alles wat ik doe en denk is gekleurd door gebrokenheid en zonde. Daarom ook mijn denken over God, genade en ook de wet.

De eerste vraag van de slang in Eden had wel een addertje onder het gras: “Is het waar dat God gezegd heeft dat jullie van geen enkele boom in de tuin mogen eten?” De slang verdraait, meteen vanaf het begin. Ons beeld van God is ook verstoord en verdraaid, meteen vanaf ons begin.

Score

We denken bijvoorbeeld dat naar God toegaan voor vergeving iets schaamtevols is, waar we iets moeten halen bij een ons slechtgezinde meerdere. Wat vergeving echter is, is een uitnodiging tot schuilen bij God, tot herstel en relatie. Je bent allang vergeven en God wil je meer geven.

Zo is de wet, die door Jezus is vervuld en door de Geest in het hart wordt geschreven, niet een scorelijst om iets te verdienen of in de hemel te komen. Jezus volgen, je aan de wet houden, maakt God blij, het verheugt Hem. Hij houdt niet de score bij van hoeveel je wel of niet goed doet en hij trekt al helemaal niet onderaan een streep om de balans op te maken. Ik verlang ernaar om God te verheugen, niet om hem te pleasen, zoals ik vroeger deed.

De wet als hek

Even terug naar een beeld dat al sinds de zondagsschool in je hoofd is gedreund. We stellen de wet vaak voor als hekken om een weiland. Een mooi en goed en lieflijk weiland. De vraag is dan: waarom zou je voorbij die hekken willen om verder te kijken? Of waarom hebben we dan steeds maar weer het verlangen om zo dicht mogelijk bij het hek te grazen? En te kijken hoe dichtbij we kunnen komen, zonder voorbij het hek te gaan? We horen dan dat we als brave schapen midden in het weiland moeten blijven.

Wie heeft ooit bedacht dat dit een overtuigend beeld is? Volgens mij is het een verkeerd beeld. En dom ook. Hoe mooi het weiland ook is, je bent toch ingesloten door de wet. ‘Omdat het goed voor je is.’ Bah! Natuurlijk voel je dan de drang om voorbij het hek te kijken. Iedereen met een beetje inzicht in de menselijke natuur weet dat iedereen hier de kriebels van krijgt.

Omdraaien

Ik las ooit de fabuleuze uitspraak: “Als je je onderbroek binnenstebuiten aantrekt, heeft de hele wereld jouw onderbroek aan.” Ik hou van zo’n kijk op het leven!

Voor de wet geldt het ook. Wat gebeurt er als we het omdraaien? Gods geboden zijn hekken, inderdaad. Maar niet om ons ergens binnen te houden, maar om ons ergens buiten te houden.

De wereld is van God. Gemaakt voor de mensen en gegeven aan de mensen. Het leven is van God, om te leven en van te genieten en om God mee blij te maken.

In plaats van een vierkant van hekken waarbinnen wij ons veilige weiland hebben, is Gods wereld, Gods genade een vergezicht, een weidsheid, een enorme open wereld om te ontdekken. Die hekken, die staan niet om ons heen. Hier staan ze om een giftige teerpoel met plakkerige zwartheid heen, daar om een vlakte van drijfzand heen. Verderop staan ze om een stinkende beerput waar het slechtste van de mens zich verzamelt heen.

Leef lekker

De wet zegt niet: Dit zijn de lijntjes waarbinnen je je mag bewegen. De wet zegt eerder: Ga je gang, maar beter ga je hier niet binnen. Leef lekker, maar besef dat leven zonder regelmatig een dag rust drijfzand is. Geniet van je relatie, maar besef dat overspel een stinkende beerput is. Zorg goed voor jezelf, maar besef dat jaloezie een giftige teerpoel is. De wet is niet om ons ergens binnen te houden, maar om ons ergens buiten te houden.

Het is het oude trucje van de slang: Is het waar dat God je alleen wat bessenstruiken in dit weiland heeft gegeven? Nee. God gaf een tuin, een paradijs en zette een vierkant van hekken om één boom. Niet andersom.

 

(Fotocredit: Dan Meyers)

4 thoughts on “De wet van God is geen hek om een weiland

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.